21 Ιανουαρίου 2020

Ενδεχόμενο να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που ο ίδιος ωστόσο είχε προετοιμάσει ως κυβέρνηση, αποτελεί ακόμα ένα πολιτικό παράδοξο για εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση της συμφωνίας ξεκινά σήμερα το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ ιδίως πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν είχε προιδεάσει ότι υπήρχαν σκέψεις να κρατήσει αποστάσεις από τη συμφωνία που είχε καταρτιστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πρώτες πληροφορίες για αλλαγή στάσης έγιναν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την δικαιολογία ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ δεν έγειρε υπέρ των ελληνικών θέσεων σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν ότι ο αμερικανός Πρόεδρος σε αντίθεση με το Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν στήριξε την Ελλάδα παρά το ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητη σύμμαχο χώρα προς τις ΗΠΑ και αυτό σε μια χρονικά κρίσιμη στιγμή (βλ. συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, τουρκική προκλητικότητα) που θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη μια καλή κουβέντα από τον Τράμπ.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του κατά την συνέντευξη του πριν από μερικές εβδομάδες στο «Βήμα της Κυριακής» όταν είχε χαρακτηρίσει εσφαλμένη την κατάθεση της Συμφωνίας πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Εάν οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς- πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν -, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας», είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάλογες θέσεις είχαν διατυπώσει στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης είχε αναφέρει ότι η κύρωσης της Συμφωνίας θα έπρεπε να κατατεθεί μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ώστε να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πάντως ότι η μεταβολή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται τόσο στην στάση του Τράμπ έναντι των ελληνικών θέσεων, αλλά στην ανάγκη να ξαναβρεθεί η Κουμουνδούρου δίπλα στο παραδοσιακό κοινό της με το οποίο είχε αποξενωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί συνοδοιπόροι του Αλέξη Τσίπρα ανατριχιάζουν ακόμα όταν θυμούνται τα όσα κολακευτικά είχε πει ο τότε πρωθυπουργός στην συνάντηση του με τον αμερικανό Πρόεδρο. Για αυτό και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εκ νέου να στήσει σκηνικό αντιμερικανισμού στέλνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει έως και στην φετινή πορεία του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να τηρηθεί τελικά μια μέση οδός. Δηλαδή να μην καταψηφιστεί η Συμφωνία, αλλά να υπάρξουν διακριτές αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή. Το «παρών» θα ήταν μια τέτοια στάση. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο έπραξε πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση και κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: