11 Ιανουαρίου 2020

Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: Ανέλαβαν την ευθύνη οι "Φρουροί της Επανάστασης"

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 της εταιρείας Ukraine International Airlines, όπως ανέφερε το Σάββατο ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση.
"Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος", δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.
Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ, περιγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.
Πάντως, ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε. Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος. Παρόλα αυτά, μόλις σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας πυραύλου.
Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα αποκωδικοποιήσουν τα μαύρα κουτιά
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα ότι γάλλοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.
Ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Γαλλία ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ουκρανού προέδρου, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν συμφώνησε να επισκεφθεί το Κίεβο.
Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ουκρανίας και Ιράν
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί το Σάββατο μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι κατέρριψε κατά λάθος ένα επιβατικό ουκρανικό αεροσκάφος, ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου.
Το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς το Κίεβο, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο τρης Τεχεράνης την Τετάρτη παρασύροντας στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.
Σημειώνεται ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους "λόγω ανθρώπινου λάθους" την Παρασκευή και δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφλείας της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο Fars στο Twitter.
Εξάλλου ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να διορθώσουν οποιαδήποτε "αμέλεια" οδήγησε στο τραγικό συμβάν. Κάλεσε επίσης τον ιρανικό στρατό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο "ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ενός αντίστοιχου δυστυχήματος", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπό του.
Από την πλευρά του ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και ζήτησε συγγνώμη από τους Ιρανούς, μετέδωσε το πρακτορείο Irib.
Ο Χατζιζαντέχ είπε μάλιστα ότι ευχήθηκε να πεθάνει ότι ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: