2 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας, 304 συνολικά τα θύματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 304, καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, εστίας της μόλυνσης, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 45 νέους θανάτους, εκ των οποίων 32 στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.
Στον νεότερο απολογισμό που δίνει καθημερινά, η επιτροπή υγείας της επαρχίας έκανε λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τον νεότερο απολογισμό επιβεβαίωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την εθνική επιτροπή υγείας, εξηγώντας ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι τις περασμένες εικοσιτέσσερις ώρες σε άλλες περιοχές της Κίνας.

Ωστόσο, το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2.590.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 14.380 ως χθες το βράδυ.
Άλλα περίπου 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.

Ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας

Οι Φιλιππίνες ενημέρωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό ο οποίος ενοχοποιείται για 304 θανάτους στην κινεζική επικράτεια και έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ). Ετσι χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία κλείνουν τα σύνορά τους σε όλους του αλλαδαπούς που προέρχονται από την Κίνα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Το θύμα είναι πάντως ένας Kινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΫ στις Φιλιππίνες.

Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Κλείνει η Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επίπεδο της προειδοποίησης για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα σε "Μην ταξιδεύετε", την ανώτατη βαθμίδα.

"Υγειονομικοί αξιωματούχοι μας συνέστησαν ότι, εφόσον υπάρχει μια σειρά άγνωστων στοιχείων για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, θα πρέπει να υιοθετήσουμε προληπτική στάση", εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν στη χώρα θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της, όπως και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους, όμως θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Η απαγόρευση θα ισχύει για έως και 14 ημέρες, θα ανανεώνεται κάθε 48 ώρες και αφορά όλους τους ξένους ταξιδιώτες που αναχώρησαν ή πέρασαν από την ηπειρωτική Κίνα μετά τις 2 Φεβρουαρίου.

Νέα κρούσματα στην Ιαπωνία

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα μεταξύ των Ιαπώνων που επαναπάτρισαν από την πόλη Ουχάν, συμπεριλαμβανομένου ενός που οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας σε είκοσι τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.

Στην περίπτωση του ενός από τους τρεις ασθενείς, ενός άνδρα 40 ετών που είχε συμπτώματα — πυρετό και βήχα — οι εξετάσεις επέτρεψαν αρνητικές για την παρουσία του κοροναϊού. Αλλά ο άνδρας, που διαγνώστηκε ότι έχει πνευμονία, κατόπιν επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί έπειτα από άλλη μια εξέταση, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Το Τόκιο σκοπεύει να στείλει άλλο ένα μισθωμένο αεροσκάφος στα μέσα της εβδομάδας ή αργότερα για να επαναπατριστούν οι Ιάπωνες που βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος ιός, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υπηκόους της χώρας για το σχέδιο αυτό, ενώ συζητά με το Πεκίνο για τους Κινέζους και τις Κινέζες, συζύγους υπηκόων Ιαπωνίας, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να τους συνοδεύσουν όταν επαναπατριστούν.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: