5 Φεβρουαρίου 2020

ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: επικίνδυνη εξέλιξη, στοχεύει στη διάλυση της πρόληψης και την καλλιέργεια ανοχής στην τοξικο-εξάρτηση


Στο θέμα αναφέρθηκε αναλυτικά στη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας τα εξής:

«Στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία "χώσατε" και τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών (ΧΕΧ). Και με το άρθρο 189, που αφορά τη λειτουργία ΧΕΧ, πέρα από τους εγκεκριμένους φορείς που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε η προηγούμενη.

Η ομοφωνία όλων των άλλων κομμάτων για τη λειτουργία ΧΕΧ συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά παράλληλα δείχνει και τη σύμπνοιά τους στη διάλυση της πρόληψης και της θεραπείας από την τοξικοεξάρτηση.

Οι ΧΕΧ δεν συνιστούν θεραπευτική λύση, δεν διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία. Μόνο ενισχύουν την κοινωνική ανοχή στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δυνατότητα σε "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα να λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνει τον ίδιο το χαρακτήρα τους.

Αλήθεια, τι κίνητρο για θεραπεία διαμορφώνεται και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που προσπαθεί να μάθει έναν εξαρτημένο να ζει χωρίς ναρκωτικά, όταν πλέον το κράτος τού λέει ότι μπορεί να έχει και αίθουσες για χρήση ναρκωτικών;

Παράλληλα η κυβέρνηση, για να μειώσει το λειτουργικό κόστος αλλά και τις αντιδράσεις, μεταφέρει την ευθύνη σε δήμους και Περιφέρειες, με αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία ευθύνη, καμία τεχνογνωσία και σίγουρα δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα και για "κινητές μονάδες ΧΕΧ".

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι πάτε να διαλύσετε ό,τι έχει μείνει ακόμα από την πρόληψη και τη θεραπεία.

Αυτός ο νόμος εντάσσεται σε μια συνολικότερη κλιμάκωση, που εδραιώνει ως κεντρική φιλοσοφία για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας τη στρατηγική της δήθεν "μείωσης της βλάβης".

Πρώτα ενισχύθηκαν τα προγράμματα με υποκατάστατα ηρωίνης, για να διαχειριστείτε το πρόβλημα, και τώρα αποδέχεστε και με κρατική βούλα»τη χρήση, αφού με το άρθρο 189 η χρήση ναρκωτικών μέσα στους Χώρους δεν συνιστά παράνομη πράξη.

Παράλληλα, το κράτος, ο δήμος, η Περιφέρεια θα διαθέτουν χώρο και γιατρούς για να βοηθάνε στη χρήση, αλλά ο χρήστης θα πρέπει μόνος του να έχει εξασφαλίσει τη δόση του, δηλαδή πάλι στις πιάτσες θα κινείται ο χρήστης, εκεί θα επιστρέφει.

Αρα αποδέχεστε και επίσημα τη λειτουργία της πιάτσας ναρκωτικών ως "επίσημης" πλέον αγοράς.

Απλά και σταράτα σας λέμε ότι δεν νοιάζεστε για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών, αλλά σας νοιάζει μόνο η διαχείριση του προβλήματος.

Σας νοιάζει, λέτε, μόνο να μην πεθαίνει ο χρήστης από ναρκωτικά και όχι να σταματήσει να είναι εξαρτημένος, "ζωντανός- πεθαμένος".

Σας νοιάζει μόνο να μην είναι ορατός ο χρήστης και χαλάει την τουριστική "μόστρα" της Αθήνας.

Αρα η λύση ποια είναι; Η γκετοποίηση και το "μάντρωμα" των χρηστών.

Αφού το σύστημά σας και η πολιτική σας έχει σπρώξει χιλιάδες νέους στη χρήση και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, πλέον δεν τους θέλετε μέσα στα πόδια σας.

Τι κάνετε; Βάζετε το πρόβλημα "κάτω από το χαλάκι", για να μη φαίνεται πολύ.

Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, όχι με ελεύθερα ναρκωτικά

Μα και η ίδια η διεθνής εμπειρία τι δείχνει; Από τη Βέρνη της Ελβετίας, όπου λειτούργησε το 1986 ο πρώτος χώρος εποπτευόμενης χρήσης, μέχρι σήμερα που έχουμε φτάσει στις 76 επίσημες αίθουσες εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών σε χώρες της ΕΕ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, σε Ερώτηση που έθεσαν για το ζήτημα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Γενάρη, απάντησε ότι είναι "αγνώστου αποτελεσματικότητας" η λειτουργία τους.

Παράλληλα, γνωρίζετε ασφαλώς ότι διαμορφώνεται προβληματισμός για τη λειτουργία τους και τάση να κλείνουν ή να συγκεντρώνονται σε λιγότερους χώρους αυτές οι αίθουσες, λόγω του υψηλού κόστους.

Επίσης, η τάση μείωσης της ενέσιμης χρήσης ηρωίνης σιγά σιγά έχει μετατρέψει τις αίθουσες αυτές σε χώρους χρήσης κάθε είδους ναρκωτικού και όχι σε χώρους για ενέσιμη χρήση ηρωίνης, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Αρα, έχουμε πλήρη αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και όχι δήθεν προστασία του θανάτου από υπερδοσολογία, όπως προσπαθείτε να επιχειρηματολογήσετε για να μας πείσετε.

Στη Γαλλία, όπου λειτουργούν δύο αίθουσες, σε Παρίσι και Στρασβούργο, εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, δοκιμαστικά για 6 χρόνια, ακριβώς λόγω της μεγάλης αμφιβολίας για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η ίδια η Ιατρική Ενωση Γαλλίας έχει εκφράσει τις αντιδράσεις της, γιατί θεωρεί ότι το κράτος δεν έχει καμία συνταγματική υποχρέωση να διευκολύνει τη χρήση.

Στη Γερμανία, όπου λειτουργούν 22 αίθουσες με ευθύνη των δήμων, αλλά και 2 κινητές μονάδες στο Βερολίνο, υπάρχει έντονη κριτική όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα αλλά και για το γεγονός ότι οι πιάτσες έχουν μετακινηθεί γύρω από τις αίθουσες και μετατοπίζονται γύρω από τις κινητές μονάδες, καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά...

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία τους να αντιπαλέψουν αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του "κοινωνικού θανάτου" των τοξικομανών.

Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας, την ιατρική κοινότητα, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της "διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών".

Τελικά, από παντού αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών όχι μόνο δεν είναι λύση, τουναντίον.

Σε αυτόν τον κατήφορο το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θα σας ακολουθήσει, αλλά θα πρωτοστατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της "στεγνής" θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης.

Σας καλούμε τώρα να αποσύρετε το άρθρο 189».

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ













Δεν υπάρχουν σχόλια: