8 Φεβρουαρίου 2020

Αλλάζουν όλα στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Στις αλλαγές που θα ισχύσουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας για μια ακόμη φορά το ΚΙΝΑΛ για διαστρέβλωση των λεγομένων του.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως όσοι θέλουν να κάνουν χρήση του ισχύοντος νόμου και να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, από την 1η Μαΐου του 2020 ο νόμος αυτός δεν θα ισχύει καθώς θα υπάρχει νέος πτωχευτικός κώδικας.

Η πρώτη κατοικία

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι να μη χάσει την πρώτη του κατοικία ο δανειολήπτης που πραγματικά έχει πρόβλημα και βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, όχι όμως και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, αλλά «κρύβονται» πίσω από τον ισχύοντα νόμο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επιτέθηκε κατά του Κινήματος Αλλαγής για την κριτική που του άσκησε τις τελευταίες ημέρες.

«Το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο έχουμε πιο αξιοπρεπή και έντιμη σχέση πολιτικής διαφωνίας κι όχι fake news και χυδαιότητας, έκανε χυδαία απρέπεια. Ενώ απαντώντας στην κ. Γεννηματά, στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκα στην απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, στο βίντεο του ΚΙΝΑΛ έγραψαν για προστασία α’ κατοικίας. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν εξαίρεση στη γενικότερη πορεία του».

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου και έπειτα η προστασία της πρώτης κατοικίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον νέο Πτωχευτικό κώδικα.

Η πρώτη άμεση συνέπεια είναι ότι θα παύσει να ισχύει κάθε είδους δικαστική προστασία για την πρώτη κατοικία.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι όσοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες θα καλούνται -σε πρώτη φάση- να επιχειρήσουν μια εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: