18 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κατερίνης

Το Σάββατο 14/3/2020 κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, πλήρωμα Διασωστών του ΕΚΑΒ Πιερίας διεκόμισε έναν κύριο από το Γ.Ν.Κατερίνης, στο Γ.Ν.Θ.Γ.Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως βεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Μετά το πέρας της διακομιδής και λίγο αργότερα εμφανίστηκαν στο διαδύκτιο «ατυχή» δημοσιεύματα από καταγγελία υπαλλήλου προσωπικού φύλαξης του Γ.Ν.Θ.Γ.Παπανικολάου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εργαζόμενος στο ΓΝ Παπανικολάου Βαγγέλης Χριστοφορίδης σημειώνει χαρακτηριστικά: 
Το Σάββατο 14/3/2020 στις 04¨00 το συγκεκριμένο ασθενοφόρο (φωτογραφία) μετέφερε από το Νοσοκομείο Κατερίνης ηλικιωμένο επιβεβαιωμένο ασθενή στο Νοσοκομείο μας για εισαγωγή. Κατά την άφιξη του ασθενοφόρου στην πύλη του Νοσοκομείου μας ανέλαβα να το οδηγήσω πεζός έξω από το κτήριο που θα γινόταν η εισαγωγή του ασθενούς. Με το που φτάσαμε έξω από το κτήριο κράτησα απόσταση ασφαλείας όπως μας έχουν εκπαιδεύσει οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου μας φορώντας φυσικά όλο τον ειδικό εξοπλισμό (μάσκα, γάντια και ολόσωμη ποδιά στολή). Έμεινα έκπληκτος όταν το πλήρωμα άνοιξε και κατέβασε τον ασθενή ο οποίος δεν τηρούσε καμιά μα καμιά προφύλαξη, δεν φορούσε ούτε καν μάσκα, ούτε καν γάντια, ούτε τίποτα. Η έκπληξη μου μεγάλωσε όταν από το ίδιο ασθενοφόρο κατέβηκε και η συνοδός σύζυγος του ασθενή επίσης με καμία προφύλαξη. Αμέσως ειδοποίησα την κλινική η οποία έσπευσε αμέσως να χορηγήσει ειδικές μάσκες. Η σύζυγος συνοδός βρέθηκε μετά από εξετάσεις και αυτή θετική (πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι). Αμέσως η διοίκηση του Νοσοκομείου διέταξε όπως και έγινε ειδική απολύμανση σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς που βρέθηκαν εκτεθιμένοι οι ασθενείς.Το ασθενοφόρο απολυμάνθηκε μετά το πέρας όπως ορίζουν οι κανονισμοί του Νοσοκομείου.
«Λυπάμαι πολύ για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά οφείλουμε όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή όπως μας έχουν εκπαιδεύσει οι ειδικοί.Τα λάθη δεν συγχωρούνται έστω και αν προέρχονται από "μεμονωμένο γεγονός"», αναφέρει ακόμη ο κ. Χριστοφορίδης ενώ καταλήγει: «Οι ήρωες του ΕΚΑΒ πραγματικά αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας».
..............................................................................................................................................................

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της ηθικής τάξης των πραγμάτων, οι Διασώστες - πληρώματα του ασθενοφόρου που πραγματοποίησε την διακομιδή, οι οποίοι και τήρησαν όλα τα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, περιέγραψαν τα πραγματικά γεγονότα τα οποία έχουν ως εξής:

«Το ΕΚΑΒ παρέλαβε τον ασθενή και την συνοδό σύζυγό του από την κλίνη νοσηλείας του της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κατερίνης. Τόσο κατά την παραλαβή τους όσο και κατά την επιβίβασή τους στο ασθενοφόρο καθώς και σε όλη την διαδρομή, φορούσαμε τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα προσώπου και γάντια .Επιπλέον στους επιβαίνοντες, δόθηκε να φορέσουν ημιστολή πράσινη που καλύπτει την πρόσθια επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς. Κατά την διαδρομή στον ασθενή χορηγούνταν οξυγόνο με μάσκα προσώπου. Ρητά τους δηλώθηκε από το πλήρωμα ότι έπρεπε συνεχώς να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Κατά την άφιξη του ασθενοφόρου στο Παπανικολάου αποβιβάστηκε η συνοδός με τα πράγματα του ασθενούς και περίμενε στην είσοδο του νοσοκομείου .Το πλήρωμα δεν γνωρίζει ούτε και μπορεί να ξέρει αν η συνοδός συνέχισε να τηρεί τα μέτρα γιατί η παράδοση του ασθενή δεν έγινε αμέσως αλλά με ολιγόλεπτη καθυστέρηση επειδή δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμος τραυματιοφορέας υποδοχής . Το γεγονός αυτό επέφερε ανησυχία στον ασθενή καθότι δήλωνε άμεση σωματική του ανάγκη και το πλήρωμα προσπαθούσε να τον καθησυχάσει. Έτσι το πλήρωμα τον μετέφερε με καρέκλα μεταφοράς στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου μέχρι το δωμάτιο της νοσηλείας του και επιπλέον τον βοήθησε στην ολοκλήρωση της σωματικής του ανάγκης. Ιδιαίτερα και παρόλο που ήταν ανήσυχος για την αιτία που αναφέρθηκε, με διακριτικότητα δηλώθηκε στον ασθενή από το πλήρωμα κατά την παράδοσή του ότι όφειλε να τηρεί τα μέτρα προστασίας όπως και έπραξε. Ουδέποτε τα μέτρα προστασίας και κυρίως η μάσκα προσώπου αφαιρέθηκαν από τον ασθενή έως τη στιγμή της παράδοσής του. Φυσικά το πλήρωμα δεν μπορεί να γνωρίζει την συνέχεια.»

Ως εκ τούτου, θα ήταν πρέπον να επανορθώσετε τα πραγματικά δρώμενα, την αντιμετώπιση με τις ορθές ενέργειες και τους χειρισμούς των διασωστών και τους «ατυχείς» και παραπλανητικούς το λιγότερο τίτλους των δημοσιευμάτων καθότι οι παραπάνω δημοσιευθείσες ανακρίβειες στην παρούσα φάση, δεν προσφέρουν κάτι στο ηθικό και την αγωνία των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ στις δύσκολες αυτές στιγμές είναι παρόντες με αυτοθυσία και υπερβάλουν εαυτούς στην πρώτη γραμμή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που τόσο ανάγκη έχει ο λαός μας και δεν μας αξίζουν τέτοιου είδους δημοσιεύσεις και στρέβλωση των πραγματικών γεγονότων την δύσκολη ώρα αυτή.
για το Δ.Σ.:
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ποικιλίδης Ιωάννης                                                                            Βάιος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια: