17 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» επιδημιολόγου για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα

Απαντήσεις σε πληθώρα ερωτημάτων έδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Άγγελος Χατζάκης, αναφορικά με την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μετά τις νέες ανακοινώσεις που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας (16/03), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 21,ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352.

Τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως συνολικά 21 υγειονομικοί στην Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς ένα γιατρός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Όλα αυτά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας δημιουργούν νέα ερωτήματα και φόβους σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr, μετά την καραντίνα 21 υγειονομικών (11 ιατρών, 11 νοσηλευτών) στο Ιπποκράτειο, «υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός στο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται προφυλάξεις, ούτως ώστε να μην μείνουμε χωρίς γιατρούς, προσωπικό και νοσοκομεία.

Πιστεύω ότι μέχρι τώρα τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά γι' αυτό οδηγήθηκαν εκεί τα πράγματα. Από εδώ και πέρα πρέπει να προσέχουν πολύ παραπάνω».

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις πως ο ιός μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει εξάπλωση στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες, ο ίδιος τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Δεν φαίνεται από τα στοιχεία, αλλά υπάρχει μεγάλη εξάπλωση που ακόμη, λόγω των μέσων που χρησιμοποιούνται, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί. Η μικρή εξάπλωση του ιού είναι φαινομενική».

Επομένως, ο κ. Χατζάκης εκτίμησε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο ιός να έχει εξαπλωθεί εκθετικά σε εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί.

newsbomb.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: