20 Μαρτίου 2020

Το Επιμελητήριο Πιερίας “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” για τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού εν μέσω της πανδημίας

Από τα πρώτα δραστικά μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν και το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, εξαιρουμένων αυτών που προμηθεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά με τρόφιμα, απαραίτητα είδη υγιεινής και φάρμακα.
Όσον αφορά στα πολυκαταστήματα τύπου MALL και σε αυτά που στο χώρο τους λειτουργούν καταστήματα διαφόρων άλλων εταιρειών, με το σύστημα shop in shop, και εμπορεύονται προϊόντα άσχετα με αυτά που ρητώς επιτρέπονται από τις διατάξεις, υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.
Πρώτον: Να λειτουργούν μόνο τα τμήματα εμπορίας τροφίμων και ειδών υγιεινής και εντελώς ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τμήματα.
Δεύτερον: Όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να λειτουργεί ξεχωριστή είσοδος προς τους χώρους εμπορίας τροφίμων και των άλλων απαραίτητων για τα νοικοκυριά προϊόντων.
Όσον αφορά όμως στα τοπικά Super Market ,παρατηρείται το εξής φαινόμενο, το οποίο δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στο υγιή ανταγωνισμό, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Αυτό συμβαίνει διότι στις αλυσίδες αυτών των υπεραγορών, πωλούνται ανεμπόδιστα και δίχως τον παραμικρό έλεγχο είδη ρουχισμού, υπόδησης, ηλεκτρονικές συσκευές, αθλητικά είδη κλπ.
Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την επιχειρηματική κοινότητα, τη στιγμή που:
Πρώτον: Τα εν λόγω προϊόντα δεν κρίνονται ως είδη πρώτης ανάγκης για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής που κατά κύριο λόγο εμπορεύονται αυτά τα είδη.
Δεύτερον: Τα καταστήματα αυτά που σήμερα είναι κλειστά, για απροσδιόριστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα, πλήττονται οικονομικά, σε μεγάλο βάθμό, για τον απλό λόγο, ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν η ζήτηση των προϊόντων τους θα είναι σημαντικά μειωμένη, αφού θα έχει κορεστεί σε ένα μεγάλο βαθμό, από τα προϊόντα που προσφέρονται στις Αλυσίδες των Super Market, ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ  ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
Ως μέλη της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας, προκειμένου να προστατευτεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ο υγιής ανταγωνισμός και η τοπική και όχι μόνο οικονομία.
Για το Επιμελητήριο Πιερίας
Ο πρόεδρος
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: