23 Μαρτίου 2020

Γεννήθηκε και δεύτερο βρέφος από μητέρα θετική στον κορονοϊό

Το δεύτερο μωρό στην Ελλάδα που γεννήθηκε από θετική στον κορονοϊό μητέρα γεννήθηκε σήμερα. Μητέρα και βρέφος είναι καλά στην υγεία τους.
Το νεογέννητο αγοράκι, έφερε στον κόσμο μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών, στο Νοσοκομείο Αττικόν. Ήδη έχει ληφθεί δείγμα από το νεογέννητο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι θετικό ή όχι στον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 5 ημέρες γεννήθηκε επίσης στο Αττικόν από μία 24χρονη γυναία, το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό και συγκεκριμένα στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Στο παιδί είχε γίνει διπλός έλεγχος δείγματος και ήταν αρνητικό στον ιό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι δεν μεταφέρεται ο ιός με το αίμα ή ότι μπορεί να υπάρχει διαπλακουντιακή μετάδοση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) που αναφέρονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά στις επίτοκες, που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ο τοκετός πρέπει να γίνεται σε αίθουσα τοκετού ή αίθουσα χειρουργείου με αρνητική πίεση και κατάλληλο εξοπλισμό απομόνωσης.

Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό της αίθουσας τοκετών πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τον ειδικό εξοπλισμό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) κατά τη διαδικασία της αναζωογόνησης σε κάθε επιβεβαιωμένη ή/και ύποπτη για Covid-19 επίτοκο. Δεν συστήνεται, επίσης καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου.

Το νεογνό θα πρέπει αρχικά να απομονώνεται σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης ή σε περίπτωση που το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διαθέτει αυτό τον χώρο, τότε η απομόνωση να γίνεται σε δωμάτιο όπου ο αέρας του θα φιλτράρεται μέσω φίλτρων υψηλής απόδοσης αέρα (HEPA) και στη συνέχεια να διενεργείται ο έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: