25 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση: "Η φυματίωση βρίσκεται παντού" αναφέρει η ΕΠΕ

Επιδημική σε μεγάλο μέρος του κόσμου, εξακολουθεί να παραμένει η φυματίωση, προκαλώντας τον θάνατο, σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπων ετησίως, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η 24η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της φυματίωσης
Η φυματίωση βρίσκεται παντού

Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία «η φετινή επέτειος μας βρίσκει εν μέσω της πανδημίας λοίμωξης COVID- 19, με όλο το βάρος της δημόσιας υγείας να δίδεται, και δικαιολογημένα, στο νέο κοροναϊό. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ή να υποτιμούμε τη φυματίωση, νόσημα που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου, και ιδιαίτερα τις ανθεκτικές στη θεραπεία μορφές της, οι οποίες αποτελούν τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας» .

Πρόκειται για ασθένεια που πλήττει περισσότερο τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα, πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιωμένους, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ασθενείς με HIV λοίμωξη και άλλα αίτια ανοσοκαταστολής, αλλά μπορεί να μεταδοθεί στον καθένα από εμάς, αερογενώς, μέσω εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων που περιέχουν το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και εκπέμπονται από άτομα που πάσχουν από ενεργό φυματίωση κάθε φορά που βήχουν, πταρνίζονται ή μιλούν.

Η φυματίωση σε αριθμούς


Κάθε μέρα, πάνω από 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της φυματίωσης και περίπου 30.000 άνθρωποι ασθενούν από αυτή, παρότι αποτελεί νόσο που μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευθεί. Το προηγούμενο έτος, 0,5 εκατομμύριο ασθενείς διαγνώσθηκαν με φυματίωση ανθεκτική στα αντιφυματικά φάρμακα και μόνο ένας από τους τρεις από αυτούς είχε πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία. Συνολικά 58 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί από το 2000 μέχρι και σήμερα, χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμησή της νόσου.

Η πορεία της νόσου στην Ελλάδα


«Πολλοί άνθρωποι, και στην Ελλάδα, εξακολουθούν να πάσχουν από φυματίωση. Πρόκειται για πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λόγω της αερογενούς μετάδοσης και των αυξημένων, χωρίς έλεγχο, μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δομών υγείας, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης Εθνικού Προγράμματος για τον Έλεγχο της Φυματίωσης στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει Η ΕΠΕ.

Προσθέτει ότι «αν θέλουμε να εξαλείψουμε τη φυματίωση για πάντα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να εντοπίζουμε έγκαιρα και να θεραπεύουμε τους ασθενείς που πάσχουν από ενεργό νόσο, αλλά και να ανιχνεύουμε άτομα που έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης αλλά δεν νοσούν ακόμα, δηλαδή εμφανίζουν λανθάνουσα φυματίωση, και να τους χορηγούμε προληπτικά θεραπεία, προκειμένου να αποτρέψουμε την εξέλιξη της μόλυνσης σε ενεργό φυματίωση και να διακόψουμε έτσι την αλυσίδα μετάδοσης. Μεταξύ των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του νοσήματος περιλαμβάνονται η χορήγηση και ολοκλήρωση κατάλληλης αντιφυματικής θεραπείας με καλή συμμόρφωση των ασθενών σε αυτή και η αναπνευστική απομόνωση των ασθενών, μέχρις ότου αυτοί καταστούν μη μεταδοτικοί, με τη βοήθεια της αντιφυματικής θεραπείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: