19 Μαρτίου 2020

Αλ. Τσίπρας: Να διασφαλίσει η κυβέρνηση το δώρο Πάσχα και να παρέμβει για το πάγωμα οφειλών δανειοληπτών

Νέο πλαίσιο προτάσεων για οριζόντια μέτρα στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας με ορίζοντα έτους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Κίνδυνος επιστροφής στο 2014

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται» και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα η ανεργία κινδυνεύει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι:

  • «Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες», αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία».
  • «Απαιτείται η απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος, πλήρως, των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα».
  • «Απαιτείται η παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας».
  • «Απαιτείται, τέλος, η συγκρότηση ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια».


Τρέχει πίσω από το πρόβλημα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί την κυβέρνηση ότι για για την οικονομία «δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα τόσο το ύψος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην οικονομία υπολείπεται και ως προς τα χρήματα που δίνονται αλλά και ως προς το χαρακτήρα τους αφού αφήνουν εκτός στήριξης δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους.
«Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δε θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Νεκρός ο νεοφιλελεύθερισμός – όλοι τρέχουν στο κράτος για να σωθούν

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθέρων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία, ήδη πριν το κοροναϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον πρωθυπουργό «να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές».
«Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: