19 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τις σοβαρές ελλείψεις στη δημόσια υγεία και 
τα προβλήματα των εργαζόμενων.


Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στη χώρα μας και εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο από περιοχή σε περιοχή είναι μια πραγματικότητα την οποία φυσικά δεν περιμέναμε την πανδημία του κορονοϊού για να επιβεβαιώσουμε.

Ως ΚΚΕ αναδείξαμε στη βουλή σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και μια σειρά άλλες ελλείψεις και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία και στην Πιερία. Ελλείψεις, οι οποίες είναι σε βάρος του προσωπικού, το οποίο εργάζεται στην υγεία, αλλά και σε βάρος ενός μέρους του πληθυσμού της περιοχής μας, το οποίο χρίζει παροχής υγείας. Μερικά από τα ζητήματα που επανειλημμένα αναδείξαμε είναι τα εξής:

Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και η κάλυψη σε υλικοτεχνική υποδομή.
Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές καθώς και οι αντίστοιχοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συντάσσονται με τις λογικές κόστους - οφέλους στην Υγεία, έχουν πολύ σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία.

Πρώτη τους επιλογή είναι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η υποτίμηση της δημόσιας και δωρεάν υγείας καθώς δεν αποτελεί επιλογή τους η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Επομένως, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας του νομού μας και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία με την έλευση του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής η οποία υπήρχε και σήμερα εκφράζεται με πιο έντονο τρόπο.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες:
  • Για το γεγονός ότι σε δομές υγείας του νομού μας δεν υπάρχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α) των εργαζόμενων εν μέσω πανδημίας, ότι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείο Κατερίνης δουλεύουν εκτεθειμένοι χωρίς τα απαραίτητα υλικά. 
  • Για το γεγονός ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης αλλά και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πιερίας (Κατερίνης, Αιγινίου, Λιτοχώρου) υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εργαζόμενους  με αποτέλεσμα τα εξουθενωτικά ωράρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης βρίσκεται σε καραντίνα καθώς ο εργαστηριακός έλεγχος για την ταυτοποίηση των κρουσμάτων, γίνεται με το σταγονόμετρο διότι επικαλούνται το κόστος, μιας και στο σύστημά τους το κέρδος έχει μεγαλύτερη αξία από την υγεία του λαού. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, καθώς η καραντίνα επιβλήθηκε λόγω κρούσματος που νοσηλεύθηκε χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι φέρει τον κορονοϊό.
Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ απαιτεί άμεσα - επείγοντα μέτρα  για την προστασία της δημόσιας υγείας και των εργαζόμενων:
  • Να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο για να μη γίνεται χώρος μετάδοσης.
    Δεν αρκούν οι συστάσεις στον κόσμο. Χρειάζονται υποδείξεις για το που να πάει. Απαιτείται 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ. 
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο, να τηρηθούν τα προβλεπόμενα ωράρια για όλους.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης όλου του προσωπικού.
  • Να παράσχει δωρεάν το κράτος στον πληθυσμό είδη απολύμανσης, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια και η μαύρη αγορά που έχει παρατηρηθεί.

Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: