22 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Γιατί οι καπνιστές είναι πιο απροστάτευτοι στον ιό

Στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε το αν και κατά πόσο απροστάτευτοι είναι οι καπνιστές στον νέο κοροναϊό.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «Κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους δίπλα στους καπνιστές, κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και κατ’ αναλογία περισσότερες πόρτες και παράθυρα για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους. Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους».

Ακόμα και οι καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τόνισε.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσιόδρα

«Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους, δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους.

Εγώ θα πω αυτό στους ανθρώπους που καπνίζουν, τους φίλους συμπολίτες μας: η επιλογή είναι καθαρά δική τους. Εγώ γνωρίζω από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς, πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται».

Όπως είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ελύτη, «την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Πρέπει η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας. Ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: