13 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα το 2003 το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους μαθητές από το Μακροχώρι

Ήταν 13 Απριλίου του 2003 όταν η χώρα συγκλονίζεται στο άκουσμα της τραγικής είδησης. Τραγικό θάνατο βρίσκουν 21 ανήλικα παιδιά, στο χειρότερο τροχαίο δυστύχημα που είχε γνωρίσει μέχρι τότε η Ελλάδα.
Λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής τα παιδιά της Α’ Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα.
Στα στενά των Τεμπών όμως, παραμονεύει ο θάνατος. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι 49 μαθητές συγκρούστηκε με νταλίκα που «δίπλωσε» στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης.
Η νταλίκα – καρμανιόλα μετέφερε φορτίο με νοβοπάν και μελαμίνες. Σε μια από τις πιο επικίνδυνες στροφές του οδικού άξονα, το εμπόρευμα αποκολλάται από τη νταλίκα και σκορπάει το θάνατο.
«Θερίζει» όλη την αριστερή πλευρά του λεωφορείου και προκαλεί τον τραγικό χαμό 21 αθώων παιδικών ψυχών, καθώς και τον τραυματισμό πολλών ακόμα.
Δεκάδες φύλλα νοβοπάν είχαν μετατραπεί σε ξυράφια και είχαν «κόψει» το λεωφορείο στα δύο. Στο σημείο της τραγωδίας εκτυλίχθηκαν σκηνές πρωτοφανούς φρίκης. Διαλυμένα καθίσματα, κομμένες λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια, διαμελισμένα παιδικά κορμιά και φωνές τρόμου. Τέσσερα αγόρια καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από το λεωφορείο και να σπεύσουν για βοήθεια.
Σωστικά συνεργεία από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κατερίνη και τη Λάρισα συνδράμουν άμεσα. Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης. 
Στις 10:30 το βράδυ φτάνουν από τη Βέροια τα λεωφορεία με τους γονείς των παιδιών και ο θρήνος τους προκαλεί ανατριχίλα. Ρωτούν να μάθουν για τα παιδιά τους. Από το νοσοκομείο γίνονταν εκκλήσεις για φιάλες αίματος. Ποιος θα ξεχάσει τη συγκλονιστική σκηνή, όταν το προσωπικό του νοσοκομείου έριχνε νερό στην είσοδο του κτιρίου, για να ξεπλύνει το αίμα.
Το Μακροχώρι, αλλά και τα διπλανά χωριά, ο Διαβατός, η Νέα Νικομήδεια και η Κουλούρα βυθίζονται σε ανείπωτο πένθος. Χάνεται σε μια στιγμή μια ολόκληρη γενιά παιδιών, μια γενιά που δεν πρόλαβε να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα. Ένα κομμάτι από το μέλλον της περιοχής, ένα κομμάτι από το μέλλον της χώρας, «έσβησε» τόσο άδικα στα στενά των Τεμπών.
Στο Μακροχώρι, αμέσως μετά το δυστύχημα, δημιουργήθηκε η πλατεία των 21 Μαθητών, με 21 φωτάκια που ανάβουν κάθε βράδυ και 21 ρίζες λουλουδιών που είναι όλο το χρόνο περιποιημένα και ανθισμένα.
Τα τελευταία 4 χρόνια μάλιστα, ο τοπικός Σύλλογος πρωτοστατεί στη διοργάνωση ενός αγώνα δρόμου στη μνήμη των 21 μαθητών με την ονομασία «Δρόμος 21 Μαθητών», με εκκίνηση και τερματισμό την πλατεία των 21 Μαθητών και με μαζική συμμετοχή κόσμου από όλη την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από veriotis.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: