15 Απριλίου 2020

Πρωτοβουλία για μια ισότιμη Ευρώπη: Να διαγραφεί κατά τα 2/3 το εθνικό χρέος Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας


Ομάδα Γερμανών διανοουμένων και καλλιτεχνών καλεί τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την γερμανική κυβέρνηση, να συμπαρασταθούν στους Ευρωπαίους πολίτες που νόσησαν, αλλά και σε αυτούς που δίνουν την καθημερινή μάχη, τους εργαζόμενους στα ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά νοσοκομεία.

Επίσης, καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χορηγήσει άτοκο δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Γαλλία, σε κάθε μία ξεχωριστά, καθώς επίσης στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, δύο χώρες που γονάτισαν από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη των πληγέντων από την πανδημία, αλλά και να παρέχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ενας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας είναι ο Karl Heinz Roth ιστορικός, συγγραφέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα, γνωστός για το ερευνητικό του έργο σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, συγγραφέας του βιβλίου "Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη" το οποίο μεταφράστηκε στα Ελληνικά και εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”.

Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας μεταφρασμένο από την φιλόλογο Κυπαρισσία Ζερβουδάκη:

Βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τις κοινωνίες και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού!

Πρωτοβουλία για μια ισότιμη Ευρώπη
6.4.2020

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία νοσούν σοβαρά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιβίωσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις άρτια εξοπλισμένες νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και τον επαρκή αριθμό κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Το σύστημα υγείας και κατά συνέπεια η ιατρική περίθαλψη αυτών των χωρών συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση του ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπάρχον σύστημα υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να περιθάλψει επαρκώς τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει σοβαρά.

Καλούμε λοιπόν τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και τις κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν λιγότερο, δηλαδή της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας και της Ελβετίας, να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που νόσησαν, αλλά και σε αυτούς που δίνουν μάχη, εργαζόμενοι στα ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά νοσοκομεία.

Απαιτούμε:

- Να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο μεταφοράς σοβαρά ασθενών από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία σε νοσοκομεία εντατικής νοσηλείας των χωρών της ΕΕ που έχουν πληγεί λιγότερο, προκειμένου να νοσηλευτούν και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. 

- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χορηγήσει άτοκο δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ το καθένα στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, καθώς και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν πληγεί επίσης σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη των πληγέντων από την πανδημία, αλλά και να παρέχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό τους τον απαραίτητο εξοπλισμό. 

- Να κλείσουν άμεσα οι καταυλισμοί των προσφύγων στην Ελλάδα και να γίνει κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. 

- Να διαγραφεί το λιγότερο κατά τα δύο τρίτα το εθνικό χρέος αυτών των πέντε χωρών, προκειμένου να οικοδομήσουν εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους και να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις συνέπειες του οικονομικής απομόνωσης (Lockdown).

Προς το συμφέρον των ασθενών και των ιδιαίτερα επαπειλούμενων κρατουμένων των καταυλισμών των προσφύγων και των θεραπευτηρίων , πρέπει να ληφθούν επείγοντα και εξαιρετικά ευρεία μέτρα. Εάν αυτό δεν συμβεί, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν, παρόλο που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Αυτό θα ήταν επίσης και το τέλος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η αδράνεια σημαίνει παράλειψη παροχής βοήθειας. Η αλληλεγγύη σώζει ανθρώπινες ζωές! Οι υπογράφοντες βλέπουν αυτά τα αιτήματα για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μόνο ως το πρώτο βήμα προς την παγκόσμια αλληλεγγύη.

Οι υπογράφοντες:
Michael Backmund (München), Rolf Becker (Hamburg), Frank Borris (Bremen), Petra Gerschner (München),Rüdiger Hachtmann (Berlin), Roland Herzog (Bern),Hannes Hofbauer (Wien), Andrea Komlosy (Wien),Thomas Kuczynski (Berlin), Jennifer Kujack (Berlin),Norbert Meder (Köln), Erhard Neckermann (Lichtenfels), Karl Heinz Roth (Bremen), Carmen Sanchez Concha (San Feliu de Guixols/S‘Agaró), Florian Schmaltz (Berlin), Peter Thaesler (Hamburg), Konstantin Wecker (München).

Δεν υπάρχουν σχόλια: