7 Απριλίου 2020

Κοροναϊός : Μείωση ενοικίου κατά 40% και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ

Διεύρυνση των δικαιούχων του μέτρου μείωσης του ενοικίου κατά 40% προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, παράθυρο άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών και για την παράταση ισχύος του πλαισίου προστασίας α’ κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τη χρονική διάρκεια της παράτασης.

Μείωση ενοικίου και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
Ο υπουργός, δήλωσε πως επίκειται διάταξη νόμου με την οποία θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της έκπτωσης στα ενοίκια κατά 40% και για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά πλήττονται από την πανδημία, καθώς και για τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

«Χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ημέρες και ώρες, θα νομοθετήσουμε και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται και δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη μείωση του ενοικίου κατά 40%. Με τις αντίστοιχες προβλέψεις για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο σταθμό Ant1.

Σημειώνεται ότι, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει και η ΠΟΜΙΔΑ, προς το παρόν η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά μόνο:

α) τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση ή απλά πλήττονται και

β) τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στους οποίους έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.
Νέες ρυθμίσεις οφειλών με πολλές δόσεις

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών σε πολλές δόσεις , μετά το πέρας της περιόδου αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας επί της ουσίας προανήγγειλε σχετικές διατάξεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διευκολύνσεις και στην αποπληρωμή των φόρων εισοδήματος.

«Δεν θα έχουμε απαίτηση να έρθουν την πρώτη ημέρα και να πληρώσουν με τη μία όλες τις συσσωρευμένες οφειλές ενός τριμήνου» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τις δόσεις, είπε ότι «αξιολογούμε το ζήτημα, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν τους πολίτες», ενώ επανέλαβε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, με επισπεύδοντα το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Παράταση στο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας, «έδειξε» παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά την 1η Μαϊου χωρίς να προσδιορίζει τη χρονική της διάρκεια.
Όπως είπε το θέμα θα τεθεί «στον κατάλληλο χρόνο».
Στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας είχε αναφερθεί προ ημερών και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προεξοφλώντας τη θετική στάση των θεσμών σε ότι αφορά την παράταση της ισχύος του σημερινού πλαισίου προστασίας.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης… Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα» ήταν η επισήμανση του κ. Γεωργιάδη.

«Δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια, ούτε για τα βουβάλια, ούτε για τα βατράχια»

Για το αυριανό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει μια «λογική συμβιβασμού», μέσω διάφορων «σχημάτων», όπως η αμοιβαιοποίηση με ομόλογα του χρέους κρατών- μελών (Ταμείο Αλληλεγγύης), οι αυξημένοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της απασχόλησης και οι «προληπτικές γραμμές» για δανεισμό από τον ESM (εμείς ζητάμε αυτές να μην είναι όπως στο παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά για το τελευταίο).

Με χαρακτηριστική την αποστροφή του λόγου του, ότι «σήμερα δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια, ούτε για τα βουβάλια, ούτε για τα βατράχια».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, σχετικά με το πακέτο των μέτρων που παρουσίασε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει πολύ περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα από την Ισπανία, το Βέλγιο, ή τη Γαλλία.

Αν προσμετρηθούν τα 12 δισ. ευρώ που είναι το κόστος της αναστολής πληρωμών φόρων και εισφορών, το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 20 δισ. ευρώ. Και έκανε λόγο για κίνδυνο, έτσι, επιστροφής σε νέες περιπέτειες.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: