15 Απριλίου 2020

Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται επίδομα 400 ευρώ

Μετά το Πάσχα αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 155.000 εκ των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση με την έγκριση δαπάνης ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον διοικητή του Οργανισμού Σπύρο Πρωτοψάλτη, η ενίσχυση αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1η Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Η δαπάνη για τη δράση θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Οσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ειδικότερα:

• Οσοι άνεργοι έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κ.λπ.) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους δεν οφείλουν να προβούν σε καμία ενέργεια.

• Ανεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει να καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

• Τέλος, όσοι άνεργοι δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές θα πρέπει να καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Στην πάγια ρύθμιση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες, δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 40.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ που είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις προγενέστερες των 120 δόσεων να εντάξουν τις πιθανές οφειλές που δημιουργούνται λόγω των έκτακτων συνθηκών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, χωρίς να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, ασφαλισμένοι που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το 2014 και στη ρύθμιση των 100 δόσεων το 2015 και διατηρούσαν την εν λόγω ρύθμιση ενεργή μέχρι τέλη Φλεβάρη, δεν θα χάσουν τη ρύθμισή τους για ανεξόφλητες οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και εφεξής. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να εντάξουν τα εν λόγω ποσά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει για όλους και να τηρούν τους όρους της. Ετσι, εφόσον ο ασφαλισμένος αιτηθεί την υπαγωγή του στην πάγια ρύθμιση για τις τρέχουσες οφειλές εντός Απριλίου, θα ενταχθούν οι οφειλές του 2020 έως και τον Φεβρουάριο, εάν κάνει αίτηση εντός Μαΐου θα ενταχθούν οι οφειλές του 2020 έως και τον Μάρτιο κ.ο.κ.

Άδεια ειδικού σκοπού


Με άλλες διατάξεις η νέα ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω ή, τέλος, λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ). Επίσης, δίνει παράταση στην καταβολή των αναπηρικών συντάξεων του ΕΦΚΑ και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ έως 30 Ιουνίου, ακόμη κι αν η αίτηση παράτασης υποβληθεί μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ σε ΦΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: