“H νέα φάση των μέτρων είναι ασύγκριτα πιο δύσκολη” προειδοποίησε ο Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους πολίτες να μην επαναπαύονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος είναι η επαναφορά στην κανονικότητα σε φάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση εκλογών στις σκέψεις του πρωθυπουργού όπως φοβάται η αντιπολίτευση.
“Ό,τι ανοίγει από τις 4 Μαΐου μπορεί να ξανακλείσει για να μην έχουμε πισωγύρισμα χρειάζεται συνέχιση της πειθαρχίας. Θα υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα για συνωστισμό και θα είναι βαριά, στην αρχή θα έχουμε συστάσεις και μετά θα έχουμε βαριά πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα” προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα πρόστιμα αφορούν τους καταστηματάρχες και τους πολίτες για τις μάσκες όπου είναι υποχρεωτικές ή τις αποστάσεις των τραπεζιών διευκρίνισε.
Για τη δημόσια υγεία ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι “όταν λέμε ότι έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. Έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις έχουν ήδη γίνει 3.848 προσλήψεις κι από τις 565 ΜΕΘ φτάσαμε σε 1.015 ΜΕΘ. Μεγάλο ποσοστό των προσλήψεων, το μεγαλύτερο, θα παραμείνει για να ενισχυθεί το ΕΣΥ”.
Όπως ανέφερε, 107.000 συμπολίτες μας πήραν την έκτακτη ενίσχυση πριν το Πάσχα, στον τομέα της υγείας ως επί το πλείστον, έχουμε αύξηση εφημεριών κατά 15%.
“Από 18 Μαρτίου απαγορεύτηκαν οι απολύσεις, άλλα είχαμε κάμψη στην απασχόληση γιατί είχαμε κάμψη στις προσλήψεις λόγω τουρισμού θα στηρίξουμε την απασχόληση και το μη μισθολογικό κόστος. Είχαμε πόρους για Μάρτιο – Απρίλιο, έχουμε προβλέψει πόρους και για τον Μάιο και τον Ιούνιο και κρατάμε εφεδρείες για επανεκκίνηση της οικονομίας” παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για τα σχολεία ανέφερε ότι “πάμε βήμα – βήμα εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα για την επιστροφή στην κανονικότητα με τη μέγιστη δυνατή προστασία”. Για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αρνούμενος την κατηγορία πως η κυβέρνηση προχωρά σε ένα «τεστ» εν όψει Σεπτεμβρίου.
«Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τις ανθρώπινες ζωές ως "τεστ"», τόνισε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «το κανονικό δεν είναι να μένουμε συνεχώς στο σπίτι», επομένως οι μαθητές μπορούν σταδιακά να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας.
Η επαναλειτουργία των σχολείων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνει βήμα βήμα και με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, παραπέμποντας στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας για τους ακριβείς όρους επαναλειτουργίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων θα εγκριθεί μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των ειδικών και θετικά επιδημιολογικά δεδομένα.Η επαναλειτουργία των σχολείων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνει βήμα βήμα και με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, παραπέμποντας στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας για τους ακριβείς όρους επαναλειτουργίας.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης δεύτερου κύματος της ασθένειας τον Σεπτέμβριο, ο σχεδιασμός ήδη έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις σχολικές μονάδες, ενώ ο Στ. Πέτσας διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο εκλογών.
alfaavita, aftodioikisi
alfaavita, aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου