3 Απριλίου 2020

Καταγγελίες για "καπέλο" έως και 50% σε μάσκες και αντισηπτικά - Αυξήσεις τιμών στις λαϊκές

Φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρούνται όλο και πιο συχνά πλέον στην αγορά, όσον αφορά κυρίως τα λεγόμενα "είδη" του κορονοϊού, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι γίνονται καταγγελίες από καταναλωτές για "καπέλο" έως και 50% σε υφασμάτινες μάσκες. Πριν από την έξαρση του ιού μια μάσκα πωλούνταν 5 ή 6 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει ακόμα και τα 9 ευρώ.

Ωστόσο, φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρούνται και στην αγορά των τροφίμων. Οι καταναλωτές βρίσκουν επάρκεια σε προϊόντα στις λαϊκές αγορές, όμως η τιμή πολλών ειδών έχει πάρει την ανιούσα.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένες οι αυξήσεις, όμως παρατηρήθηκε αύξηση της τιμής έως και 50% σε λεμόνια, οπωροκηπευτικά, μαρούλια, αλλά και ψάρια.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πραγματοποιούν ελέγχους για να πατάξουν κάθε περιστατικό.

"Οι ελεγκτές κάνουν περισσότερους από διακόσιους ελέγχους την ημέρα, σε σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης. Πλην μιας τρανταχτής περίπτωσης, που επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, σε ένα από τα καταστήματα που διέθεταν μάσκες μέσω της τηλεόρασης, τα άλλα πρόστιμα είναι χαμηλά, της τάξης των 2.000- 3.000 ευρώ, διότι δεν υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις.

Πλέον υπάρχει επάρκεια στην αγορά σε αντισηπτικά, καθώς για δεύτερη ημέρα σήμερα η παραγωγή έφθασε τα 750.000 μπουκαλάκια και μάλιστα ακόμη μια βιοτεχνία μας ενημέρωσε ότι ξεκινά κι εκείνη την παραγωγή 200.000 τεμαχίων την ημέρα, καλύπτοντας έτσι σημαντικά την ημερήσια ζήτηση", είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημείωσε πάντως ότι η ανιούσα των τιμών στα αντισηπτικά οφείλεται και στις περιορισμένες διεθνώς ποσότητες της πρώτης ύλης, της αιθυλικής αλκοόλης, το κόστος για την απόκτηση της οποίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι είναι διαφορετική η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις μάσκες και τις τιμές πώλησής τους, αναφέροντας ότι δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει αυτήν την περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: