13 Απριλίου 2020

Πέθανε από κορονοϊό ο διακεκριμένος επιστήμονας Θεόδωρος Παπάζογλου

Την τελευταία του πνοή άφησε στις Βρυξέλλες, χτυπημένος από τον κορονοϊό, ο διεθνώς διακεκριμένος επιστήμονας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και για χρόνια συνεργάτης του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεόδωρος Παπάζογλου.
Ο Θεόδωρος Παπάζογλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου των Βρυξελλών.
Ο Θ. Παπάζογλου είχε γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1963 στην Αθήνα και έζησε από το 1981 και επί περίπου 20 χρόνια στην Κρήτη για σπουδές και την αρχή της επιστημονικής του καριέρας.
Ο Θεόδωρος Παπάζογλου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1985 και παρακολούθησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1990). Μετά την μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του I.T.E. και ως λέκτορας στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το 2001 εντάχθηκε στους επιστημονικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2006 συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και στην υποστήριξη του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΣΕ για τη θέσπιση της επιστημονικής του στρατηγικής. Από τις αρχές του 2009 εργαζόταν στον Εκτελεστικό Οργανισμό του ΕΣΕ και στα τέλη του 2010 διορίστηκε Προϊστάμενος Μονάδας για την υποστήριξη του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Τη θλίψη για τον χαμό του επιστήμονα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου μας, εξαιρετικό φίλο και ένθερμο υποστηρικτή της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κρήτης, Δρ. Θοδωρή Παπάζογλου, που έχασε χθες στις Βρυξέλλες τη μάχη με τη φονική ασθένεια COVID-19.
O Θοδωρής έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1985) και το διδακτορικό του στη βιοϊατρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1990). Εργάστηκε πρώτα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο CedarsSinai του Λος Άντζελες και στη συνέχεια υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της πρώτης γενιάς ερευνητών του ΙΤΕ, το οποίο υπηρέτησε από το 1992 έως το 2003 διεξάγοντας έρευνα πάνω στις εφαρμογές των λέιζερ και της οπτικής στην ιατρική. Παράλληλα δίδασκε στο Τμήμα Φυσικής του ΠΚ. 
Το 2001 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιστημονικός επίτροπος σε ερευνητικά έργα, αρχικά με απόσπαση από το ΙΤΕ στο πρόγραμμα MarieCurie και στην συνέχεια οριστικά. Από το 2006 ασχολήθηκε με την προετοιμασία της συγκρότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) ως στενός συνεργάτης του πρώτου Προέδρου του ERC, Φώτη Καφάτου. Από τις αρχές του 2009, εργάζονταν στην ERC Executive Agency (ERCEA) ενώ από τα τέλη του 2010 είχε προαχθεί στη θέση του επικεφαλής του Unit  Α.1 για την υποστήριξη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC.
Για είκοσι και πλέον χρόνια ο Θοδωρής υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις και τη θετική του ενέργεια το όραμα της οικοδόμησης του ενιαίου χώρου της Ευρωπαϊκής Έρευνας, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας. Παράλληλα διατηρούσε πάντα στενούς δεσμούς με την πατρίδα και ιδιαίτερα με την Κρήτη, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους ουσιαστικής ενημέρωσης της ερευνητικής μας κοινότητας για τις πολιτικές, τις δράσεις και τα προγράμματα χρηματοδότησης.
Για όλη τη επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης ο χαμός του Θοδωρή αποτελεί μια τεράστια απώλεια. Συλλυπούμαστε θερμά την οικογένεια και τους φίλους του, με θλίψη διότι έφυγε πρόωρα ένας σημαντικός άνθρωπος που είχε πολλά ακόμα να προσφέρει».
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: