14 Απριλίου 2020

Ερωτήματα μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη

Γράφει ο Γκούνας Σωτήριος - Οικονομολόγος
Χθες 13/04/2020 ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης με το Διάγγελμά του, μέσω των Ελληνικών ΜΜΕ μας παρουσίασε μία εικόνα άριστη από κάθε άποψη για την Ελληνική Κοινωνία μεσούσης της πανδημίας και των κακών επιπτώσεων παγκοσμίως του covid-19 (κορονοιού).
Η Αυταρέσκειά του ήταν τέτοια που ξεπερνούσε ακόμα και τον Νέρωνα.

Επειδή όμως η πραγματικότητα σήμερα και των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι εντελώς διαφορετική, έχω να υποβάλλω μερικές παρατηρήσεις και ερωτήσεις επί του πρακτέου και του καθημερινώς γίγνεσθαι.

Ας αρχίσουμε από τις Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου από τις 25/02/2020 μέχρι σήμερα. Αυτές που προβλέπουν την λήψη μέτρων για την μη διασπορά του κορονοιού.

Με τις πράξεις αυτές η κυβέρνηση αναστέλλει την λειτουργία μέρους των επιχειρήσεων (κλεισμένες) ή την απαγόρευση μέρους δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων (πληττόμενες). 

Στην συνέχεια οι Υπουργικές αποφάσεις εξειδικεύοντας τα μέτρα αντικρούονται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Η αναστολή εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα στις πληττόμενες επιχειρήσεις ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και ορθός οι επιχειρηματίες το έπραξαν. Όμως ανέστειλαν και τους εργαζομένους και παράλληλα ανήρτησαν την δήλωση αναστολής έως και την 13η Απριλίου. 
Ερώτημα 1ο: Το διάστημα 18 Μαρτίου έως και την ανάρτηση της δήλωσης είναι κατά μέσο όρο 15 ημέρες, με Υπουργική απόφαση τα ευεργετήματα; ισχύουν από την ημερομηνία ανάρτησης, πώς θα ζήσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τις ημέρες αυτές;;


Ερώτημα 2ο: Τα 800,00€ που θα δοθούν στους εργαζόμενους ή στους αυτοαπασχολούμενους αρκούν για την επιβίωσή τους για 45 ημέρες;;


Ερώτημα 3ο: Με τις ίδιες πράξεις ΠΝΠ προβλέπεται έκπτωση στους φόρους 25%, εξαιρουμένου του ΦΠΑ και των παρακρατημένων φόρων. 

Είναι γνωστό ότι στο Ελληνικό Δημόσιο οι ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οφείλουν 106 δισεκατομμύρια, μέρος αυτών έχει ρυθμιστεί, όμως οι έχοντες δυνατότητα να πληρώσουν είναι μικρό ποσοστό. άρα το 25% θα ωφελήσει μόνο εκείνους που μπορούν να πληρώσουν. 

Τι μέτρα έλαβε η Κυβέρνηση για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο;; Είναι εφαρμόσιμο;; 


Ερώτημα 4ο: Προβλέπετε η επιστροφή προκαταβολής (δάνειο είναι) ποσού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για όλο τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος στην Ελλάδα είναι περίπου 700.000 επιχειρήσεις. Αν αφαιρέσουμε μέρος των επιχειρήσεων έστω 200.000 και διαιρέσουμε το 1.000.000.000 με τις 500.000 επιχειρήσεων τότε η μέση τιμή του δανείου είναι 2.000,00€. Αν δοθεί 1.000.000.000 ακόμα θα γίνει 4.000,00€. 

Αρκεί το ποσό αυτό για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;;

Ο καθένας μπορεί να κρίνει.


Ερώτημα 5ο: Με απόφαση της η Κυβέρνηση ανέστειλε την αποπληρωμή των επιταγών για 75 μέρες. Τι μέτρα ληφθήκαν για τις υγιείς επιχειρήσεις που δεν θα τους πληρωθούν οι επιταγές;; Με ποια κεφάλαια θα κινηθούν όταν αυτά βρίσκονται παγωμένα στους πελάτες;; 

Έχει αντιληφθεί ότι η παραγωγοί προϊόντων και οι χονδρικοί έμποροι δεν πωλούν τα αγαθά τους χωρίς να πληρωθούν από τους πελάτες τους;; Η μήπως απλώς πήρατε μια απόφαση για την απόφαση;; Αντιληφθήκατε τις επιπτώσεις ντόμινο;; 


Ερώτημα 6ο: Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα αποφασίστηκε για να χορηγηθεί υπό όρους ποσό 6 δις €. 

Το σύνολο του ποσού των ευρώ που θα δοθεί 550 δις €. Άρα αναλογικά η Ελλάδα έπρεπε να λάβει 12 δις €. 

Ο Συντελεστής ανάπτυξης σε κάθε χώρα είναι διαφορετικός, με βάση και αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα και κάθε χώρα με χαμηλό συντελεστή, για να υπάρχει σωστή και δίκαιη κοινωνική κατανομή, έπρεπε να πάρει και την διαφορά αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Eurogroup απέδειξε για μια φορά ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Γερμανοκεντρική. (με το κεφάλαιο αυτό πιστεύω να ασχοληθούμε άλλη φορά).

Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση επαίρεται για την παραπάνω απόφαση;;


Ερώτημα 7ο: Τι μέτρα έλαβε η Κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα των επιπτώσεων του κορονοιού;; 

-Μόνο ο Τουρισμός στην Ελλάδα συμμετέχει στο ΑΕΠ κατά 29% και πλέον (αν βάλουμε και τους άδηλους πόρους είναι περισσότερο). Αυτό το ΑΕΠ χάνεται κατά μεγάλο ποσοστό.  Άρα η ύφεση θα είναι με διψήφιο αριθμό, ίσως και περισσότερο του 15%. 

-Παρουσία του κ. Πρωθυπουργού, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία εξαγάγει στην Ελλάδα 6 δις € και εισαγάγει 2 δις €. Προκύπτει μια διαφορά στο εμπορικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών με την Γερμανία 4 δις €. Από πού θα πληρωθεί η διαφορά των 4 δις €;; Μήπως με δέσμευση εγγυήσεων του Ελληνικού πλούτου;;


Ερώτημα 8ο: Πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση της ύφεσης και γιατί νιώθει περήφανη η Κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας;;

-Θυμίζω εδώ ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωνε έως την 7 Ιουλίου 2019 ότι τα οικονομικά της χώρας δεν ήταν καλά. Ξαφνικά μετά από 10 μέρες μας δήλωνε στα ΜΜΕ ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είχε διορθωθεί τα μέγιστα.

-Από τις 25 Φεβρουαρίου και εντεύθεν, δημιουργήθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στους εργαζόμενους, μέσα από τα ΜΜΕ, η εντύπωση ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά, από τις επιπτώσεις του κορονοιού.

Η ψυχολογία αυτή και οι άλλες επικοινωνιακές ενέργειες της Κυβέρνησης δημιούργησαν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον οικονομικό ιστό της χώρας.


Ερώτημα 9ο: Πως σκέπτεται η Κυβέρνηση να αναστρέψει την ψυχολογία αυτή;;


Ερώτημα 10ο: Πως θα λυθεί το πρόβλημα του επισιτισμού χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων την επόμενη περίοδο που θα προσβάλετε από τον κορονοιό;;

Έλαβε υπ' όψιν ότι, το εισόδημα του εργαζομένου θα είναι μειωμένο, θα είναι συμπιεζόμενο εξαιτίας του πληθωρισμού, θα είναι συμπιεζόμενο εξαιτίας της μη εύρεσης αγαθών πρώτης ανάγκης και άλλων πολλαπλασιαστικών αρνητικών παραμέτρων;; Θυμίζω ότι η Ελλάδα, δεν έχει αυτάρκεια ούτε στα αγαθά επισιτισμού, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι σήμερα εισαγάγουμε αγαθά επισιτισμού περίπου 5 δις ευρώ. (Βλέπε δηλώσεις Ρουμανίας ή άλλων χωρών περί μη εξαγωγής προϊόντων διατροφής.)


Από όσα παραπάνω αναφέρω δεν έγινε τίποτα. Η φτώχεια, λόγω του λοιμού θα φέρει λιμό. 


Ερώτημα 11ο: Διατίθενται στα ΜΜΕ τεράστια ποσά, με πρόσχημα τον κορονοιό τα οποία ουσιαστικά είναι πολιτικά προεκλογικά εργαλεία του πολιτικού face, καταπνίγοντας κάθε άλλη διαφορετική φωνή. Είναι αυτό Δημοκρατία;;

Η Κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με προεκλογικά μηνύματα πατριωτισμού και καλυτέρευση της οικονομίας, ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους και στους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι κατά την γνώμη της είχαν πληγεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα των 5 ετών. 

Θεωρεί ότι ο μέσος Έλληνας Πολίτης είδε καλύτερες μέρες;; 

Ότι η ανάπτυξη του -14% είναι καλύτερη από του +3%;; 


Ερώτημα 12ο: Πως αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης την Εθνική ανεξαρτησία σήμερα με μια Ευρώπη της Γερμανίας και τους εκβιασμούς της κ. Μέρκελ;;


Ερώτημα 13ο: Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα και επικεντρώθηκε στην μη μετάδοση του κορονοιού. Τι μέτρα έλαβε για την ένταξη της κοινωνίας στην κανονικότητα της επόμενης ημέρας;; Μήπως πρέπει να συσταθεί Εθνική ειδική επιτροπή (η οποία να αποτελείτε από οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, γεωπόνους κλπ) όλων των κομμάτων για να μελετήσει και να δώσει λύσεις για την επόμενη μέρα;; Έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δυσκολότερη;;  


Παρακαλώ ας απαντήσει κάποιος αν μπορεί στα παραπάνω ερωτήματα.

Το χθεσινό διάγγελμα του κ.Πρωθυπουργού δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ένα προεκλογικό Marketing αυταρέσκειας. 

Οψόμεθα εις Φιλίππους.


Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Σεις θέλετε να καθίσετε στο σβέρκο του Ελληνικού λαού και ας μην έχετε κάνει τίποτα.

Πιστεύω ότι ο Έλληνας Πολίτης θα προβληματιστεί πάρα πολύ με τα όσα σήμερα συμβαίνουν και ότι η σημερινή Κυβέρνηση ενδιαφέρετε μόνον για την καρέκλα της εξουσίας και όχι για τον λαό.
Κατά τα άλλα είναι πατριώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: