18 Απριλίου 2020

Προβληματισμός για το "αντάρτικο" στις εκκλησίες - Όλα όσα συνέβησαν τη Μεγάλη Παρασκευή

Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι εικόνες με τους πιστούς να σχηματίζουν ουρές έξω από εκκλησίες που άνοιξαν. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ευτυχώς οι εκκλησίες αυτές είναι πολύ περιορισμένες και είναι πολύ μικρός ο αριθμός και οι περισσότεροι υπάκουσαν, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.


Ο προβληματισμός υφίσταται και το Μεγάλο Σάββατο η κυβέρνηση θα κρίνει και θα αξιολογήσει την κατάσταση. Πάντως, το βασικό είναι ότι όπου υπάρχουν ανοικτές εκκλησίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, παρεμβαίνει η αστυνομία για να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συστάσεις σε απείθαρχους ιερείς ενώ ανησυχία προκαλεί και το κάλεσμα το βράδυ της Ανάστασης μέσω διαδικτύου. Ουρές σχηματίστηκαν έξω από εκκλησίες όπου οι ιερείς παράκουσαν τα κυβερνητικά μέτρα και τις αποφάσεις της Ιερας Συνόδου. Πιστοί που περίμεναν απέξω δήλωσαν στην κάμερα του ΑΝΤ1 "οι αποστάσεις τηρούνται, στο σουπερμάρκετ είναι που περισσότερος κόσμος, τον σταυρό μου δεν μπορώ να κάνω;".

"Εγώ στον Ιησού Χριστό θα πάω, όπως και να έχει".

"Προσκύνησα, ευτυχώς η δική μας εκκλησία είναι ανοιχτή, χωρίς πιστούς φυδικά, ένας ένας μπαίνουμε".

"Εγώ δουλεύω στο νοσοκομείο πότε θεωρώ ότι είμαι ακόμη πιο επικίνδυνα και αν είναι να το κολλήσω θα το κολλήσω, το να προσκυνήσω απλά τον επιτάφιο, δεν είναι από εκεί το θέμα όλο".

Οι αστυνομικοί έφθασαν στον συγκεκριμένο ναό στο Φάληρο και έκαναν συστάσεις να απομακρυνθούν από την εκκλησία οι πιστοί ενώ αναζήτησαν τον ιερέα που παράκουσε τον κανόνα και άνοιξε την εκκλησία.

Το απόγευμα, οι πιστοί δεν προσήλθαν στους ναούς για την περιφορά του Επιταφίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, στον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Φάληρο που το πρωί ήταν ανοιχτός, η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική και δεν είχαν έρθει πιστοί να προσκυνήσουν. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στον ναό της Αγίας Βαρβάρας,που το πρωί είχε αρκετή προσέλευση κόσμου στο παρεκκλήσι έξω από τον ναό, η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την κεντρική πύλη να παραμένει κλειστή με αλυσίδες και λουκέτα.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: