13 Απριλίου 2020

"Οδύσσεια" για δύο Έλληνες στο Εκουαδόρ

Δύο Έλληνες πολίτες είναι εγκλωβισμένοι από τις 25 Μαρτίου στο Εκουαδόρ και κάνουν επανειλημμένες εκκλήσεις για επαναπατρισμό τους αλλά, όπως καταγγέλλουν, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις Αρχές που κατά τα άλλα παραθέτουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι επέστρεψαν με δική τους μέριμνα. 
Η ανάγκη επαναπατρισμού τους καθίσταται επιτακτική με δεδομένη τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 στον Ισημερινό.
Ο πολιτικός επιστήμονας Λεωνίδας Οικονομάκης και ο φωτογράφος Βαγγέλης Δασκαλάκης ταξίδεψαν στον Ισημερινό στις 22 Φεβρουαρίου και όπως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.», «ύστερα από τέσσερις μέρες εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και επτά μέρες αργότερα εντοπίστηκε κρούσμα στον Ισημερινό. Δεν ήταν κλειστά ούτε τα αεροδρόμια ούτε τα σύνορα».
Προορισμός τους ήταν η κοινότητα Σαραγιάκου της Αμαζονίας, όπου τα τελευταία δύο χρόνια ο Λ. Οικονομάκης πραγματοποιεί εθνογραφική έρευνα και ο Β. Δασκαλάκης πραγματοποιεί αντίστοιχο φωτογραφικό πρότζεκτ.
«Πρόκειται για μια κοινότητα απομονωμένη, που βρίσκεται σε απόσταση επτά ωρών από την πιο κοντινή πόλη Πούγιο. Δεν υπάρχει δρόμος και φτάσαμε με κανό από το ποτάμι Μπομπονάσα. Δεν είχαμε καμία πρόσβαση στην πληροφορία αφού δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας και το δορυφορικό σήμα καλύπτει δύο ώρες την ημέρα. Ομως λόγω πλημμύρας στην περιοχή, της χειρότερης των τελευταίων ετών, δεν είχαμε ούτε ίντερνετ. Για την ακρίβεια, η περιοχή ισοπεδώθηκε και οι ζωές μας κινδύνευσαν».
Οι Αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν κλείσιμο συνόρων στις 16 Μαρτίου και η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την επόμενη ημέρα.
«Στις 23 Μαρτίου ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και με τη βοήθεια των ντόπιων και με κανό φτάσαμε στην πόλη Πούγιο. Την ίδια μέρα επικοινωνήσαμε με τον πρόξενο επί τιμή, αφού δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία στο Εκουαδόρ, και αιτηθήκαμε επίσημα τον επαναπατρισμό μας μέσω e-mail στο υπουργείο Εξωτερικών. Η απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο μάς παρέπεμψε στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα του Περού, η οποία με τη σειρά της μάς παρέπεμψε στον πρόξενο επί τιμή και εκείνος μας ζήτησε να απευθυνθούμε ξανά στην πρεσβεία.
»Ο ένας πέταγε στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, ενώ στον Ισημερινό επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 2 το μεσημέρι και καθολική απαγόρευση λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η μετακίνηση γίνεται μόνο με ταξί, το οποίο πρέπει να έχει πάρει ειδική άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών και ο αριθμός της πινακίδας του να συμπίπτει με τη μέρα κυκλοφορίας. Την 1η Απριλίου καταφέραμε με ταξί να φτάσουμε στην πρωτεύουσα Κίτο και έκτοτε μένουμε σε ξενοδοχείο».
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 20 Μαρτίου, «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του Covid-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα» (άρθρο 67).
Εφόσον τα σύνορα είναι κλειστά και έχουν απαγορευτεί οι επιβατικές πτήσεις, οι κυβερνήσεις ναυλώνουν πτήσεις τσάρτερ για τους υπηκόους τους ή μεριμνούν να συμπεριληφθούν οι πολίτες της στις εναπομείνασες θέσεις πτήσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Δικαίωμα επαναπατρισμού, μερίμνη αρμοδίων ελληνικών αρχών, έχουν Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και, κατά την εκδήλωση της κρίσεως, βρέθηκαν στο εξωτερικό για αναψυχή ή για άλλου είδους παραμονή σύντομης διάρκειας», αναφέρει η νομοθεσία.
Αναζητούν πτήση
«Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Κίτο επτά πτήσεις για την Ευρώπη. Σε συνολικά 2.100 θέσεις (τριακόσιες ανά πτήση) η ελληνική πολιτεία το μόνο που κατάφερε ήταν να μας βάλει σε λίστα αναμονής, μόνο σε μία. Ψάχνουμε μόνοι μας τις πτήσεις, μήπως απευθυνθούμε μεμονωμένα σε πρεσβεία άλλης χώρας και μας συμπεριλάβει. Αλλά αν αυτό γινόταν θεσμικά, θα ήταν ευκολότερο και πιο σύντομο.
»Ολο αυτό είναι εξοργιστικό δεδομένου ότι ακόμα κι αν καταφέρουμε να φύγουμε, μετά πρέπει πάλι μόνοι μας να βρούμε τρόπο να φτάσουμε στην Ελλάδα από Παρίσι, Ζυρίχη ή Βρυξέλλες. Για παράδειγμα, αν μπούμε σε πτήση για Μαδρίτη, πρέπει να βρούμε τρόπο να πάμε σε κάποια από τις πόλεις που έχουν πτήση για Αθήνα. Και όλα αυτά με δικά μας έξοδα».
Εκείνο που εξοργίζει περισσότερο τον Λ. Οικονομάκη και τον Β. Δασκαλάκη είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης. «Υστερα από όλα αυτά, αν καταφέρουμε να επιστρέψουμε, ο Ν. Δένδιας και ο Ν. Χαρδαλιάς θα έχουν το θράσος να μας συμπεριλάβουν στα στατιστικά στοιχεία των επαναπατρισθέντων;»
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: