13 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Ελπίδες από τους Έλληνες ερευνητές - Τι λένε για τις πειραµατικές θεραπείες

Στα ερευνητικά κέντρα όπου δίνεται η μάχη ενάντια στην επιδηµία, η ιστορία της επιστήµης γράφεται και από ελληνικά χέρια. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην έρευνα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκωδικοποίηση της συµπεριφοράς του ιού που απειλεί την ανθρωπότητα. Στα πρωτοποριακά αυτά ερευνητικά προγράµµατα συµµετέχουν επιστήµονες από όλη την Ελλάδα, που ενώνουν τις δυνάµεις τους ενάντια στον εχθρό.

Μια µεγάλη οµάδα επιστηµόνων εργάζεται πυρετωδώς για να αναπτύξει διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα επιτρέψουν στη χώρα µας να είναι αυτόνοµη στον σηµαντικό αυτόν τοµέα. Η παγκόσµια έλλειψη αντιδραστηρίων και οι ανησυχητικές πληροφορίες ότι άλλες χώρες έχουν ήδη δεσµεύσει τα διαγνωστικά τεστ που πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τις εταιρίες σήµαναν συναγερµό στην ελληνική επιστηµονική κοινότητα.

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, το Ιατροβιολογικό Ιδρυµα της Ακαδηµίας Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, µε την αρωγή του προέδρου του Εθνικού Συµβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτοµίας καθηγητή, Μανώλη ∆ερµιτζάκη, ένωσαν τις δυνάµεις τους µε στόχο να αναπτύξουν εγχώρια διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που θα διατίθενται σε όσες ποσότητες χρειάζεται η χώρα και σε πολύ καλύτερη τιµή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: