4 Απριλίου 2020

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


Αγρότη, αγρότισσα, κτηνοτρόφε,
Η έξαρση της πανδηµίας σε βρίσκει απροστάτευτο και περισσότερο εκτεθειµένο. 
Νέα πλήγµατα έρχονται σήµερα να προστεθούν σε εσένα που δουλεύεις στο χωράφι ή στο στάβλο, σε αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλεις πέρα. 


Για άλλη µια φορά αποδεικνύεται ότι οι λεγόµενες δυνάµεις της αγοράς δρουν εναντίον σου και υπέρ των αντιπάλων σου:

  • Σηµαντικό µέρος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, δεν µπορεί να απορροφηθεί λόγω των µέτρων περιορισµού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και καταστρέφεται. Την ίδια ώρα το εµπορικό κεφάλαιο έχει βρει ευκαιρία να «αυγατίζει» τα κέρδη του: Στο χωράφι η ντοµάτα πουλιέται 20 λεπτά ενώ στο ράφι του σούπερ µάρκετ ξεπερνά το 1,5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα προϊόντα.

  • Στο γάλα και ιδίως στο αιγοπρόβειο κρέας µπροστά και στις γιορτές του Πάσχα, βιοµήχανοι και µεγαλέµποροι κερδοσκοπούν ασύστολα αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής. 
Με κόστος παραγωγής 5 ευρώ το κιλό ο κτηνοτρόφος εκβιάζεται να πουλήσει αµνοερίφια κάτω από 4 ευρώ για να διοχετευθεί η παραγωγή του.

Τα οικονοµικά µέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ εν µέσω πανδηµίας έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.  

  • Τίποτα δεν προβλέπεται για εσένα  την ώρα που ενισχύονται µε δισεκατοµµύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.) χονδρέµποροι τροφίµων και βιοµήχανοι όπως οι εκκοκκιστές, οι ζυθοποιοί, οι βιοµήχανοι του παγωτού και οι ποτοβιοµήχανοι. 

  • Είναι προκλητικό ότι ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθµίσεις τα µονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηµατικό όµιλο) «νίπτει τας χείρας της» για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους άλλους αγροτικούς κλάδους που πλήττονται εναποθέτοντας σε ένα θολό µέλλον την όποια στήριξή τους.

Αγρότη, αγρότισσα, 
κτηνοτρόφε

Το ΚΚΕ διεκδικεί πλαίσιο αιτηµάτων για να µπορέσεις να επιβιώσεις, να µείνεις στην παραγωγή και υποστηρίζει µε κάθε τρόπο τα αιτήµατα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήµατος για:

  • Κάλυψη του χαµένου εισοδήµατος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται. Να στηριχθούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών.

  • Μέτρα για τη διοχέτευση µε ευθύνη του κράτους των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος µε προσιτές τιµές στη λαϊκή κατανάλωση.  Να µπει φρένο στην κερδοσκοπία µεγαλεµπόρων και βιοµηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές αµνοεριφίων και αυγών ενόψει του Πάσχα. Να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι των αποκλεισµένων περιοχών µε δωρεάν παροχή ζωοτροφών από το κράτος.

  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσει η πανδηµία.

  • Άµεση καταβολή στο 100% των αποζηµιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019.

  • Άµεση µείωση της τιµής του αγροτικού ρεύµατος, καµιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύµατος.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε µέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.

  • Κατώτερες εγγυηµένες τιµές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

  • Άµεση αναστολή πλειστηριασµών και κατασχέσεων, κάθε µέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δηµόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

  • Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.

  • Δωρεάν υποβολή των αιτήσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, ανοιχτή µε απλοποιηµένες διαδικασίες, χωρίς «µεσάζοντες».

  • Δωρεάν παροχή µέσων ατοµικής προφύλαξης και απολύµανσης.

Είναι αναγκαίο και µε τη δική σου δράση να σπάσει το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο στο όνοµα του «όλοι µαζί να ξεπεράσουµε κι αυτήν την κρίση», που αποτελεί απαύγασµα της υποκρισίας τους.


Αγρότη, αγρότισσα,

Η έξαρση της πανδηµίας ανέδειξε µε τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις βαριές ευθύνες  όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήµατος Υγείας που ήταν γνωστές και πριν την εµφάνιση του κορονοϊού: 

Τις ανεπαρκείς υποδοµές στα νοσοκοµεία και στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την έλλειψη σχεδίου, πόρων και προετοιµασίας για την αντιµετώπιση έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών. 

Κυβερνήσεις και ΕΕ χρόνια τώρα θυσιάζουν το δικαίωµά σου στη δηµόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εµπορευµατοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηµατικών οµίλων, της διασφάλισης των µατωµένων πλεονασµάτων. 

Τα κονδύλια για την Υγεία µειώνονται χρόνο µε το χρόνο όλο και περισσότερο είτε µε κυβέρνηση ΝΔ είτε µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η πολιτική οδήγησε τα δηµόσια νοσοκοµεία και τις µονάδες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, στη σηµερινή απαξίωση. 

Ακόµα και σήµερα, µέσα στην κρίση του κορονοϊού και παρά τα «µεγάλα λόγια», η κυβέρνηση δεν προχωρά σε µαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού αλλά κλείνει Αγροτικά Ιατρεία και δοµές των Κέντρων Υγείας και µεταφέρει το προσωπικό τους ώστε να καλύψει τα τεράστια κενά των νοσοκοµείων.

Την ίδια ώρα τα «κοράκια» της ιδιωτικής υγείας εξακολουθούν ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ασύστολα ζητώντας µέχρι και 300 ευρώ για ένα διαγνωστικό τεστ αποθρασυµένα από το γεγονός ότι αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει άµεσα στην επίταξη των ιδιωτικών µονάδων Υγείας και στην ένταξή τους στον κρατικό µηχανισµό, τους δίνει νέα «δωράκια»  ύψους 30 εκατοµµυρίων ευρώ. 

Η προβολή από την κυβέρνηση των δωρεών από κάθε είδους «βαθύπλουτους καλοθελητές» είναι ενταγµένη στην αντίληψη ότι το δηµόσιο νοσοκοµείο πρέπει να βρει τα δικά του έσοδα «πουλώντας» Υγεία ή αναζητώντας «ευεργέτες»-µεγιστάνες». 

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηµατίες κάνουν «κηδεία µε ξένα κόλλυβα». Τις χορηγίες, στην πραγµατικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόµενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκµετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιοµήχανοι και οι µεγάλοι επιχειρηµατίες, που τόσα χρόνια -ακόµα και σήµερα- λαµβάνουν προνόµια εκατοµµυρίων ευρώ µέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξης από το κράτος. 

Τώρα βλέπεις κι εσύ πιο καθαρά ότι η υγεία η δική σου και της οικογένειάς σου είναι ασύµβατη µε τους νόµους της αγοράς και του κέρδους. 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός αποκλειστικά δηµόσιου δωρεάν συστήµατος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισµένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις. 

Αγρότη, κτηνοτρόφε
Αξιοποίησε την πείρα σου 

Για άλλη µια φορά αποδεικνύεται ότι:

  • Εσύ είσαι αναγκαίος και χρήσιµος για την κοινωνική ευηµερία, όπως και ο εργαζόµενος στο νοσοκοµείο, ο εργατοϋπάλληλος στο σούπερ µάρκετ, στη  βιοµηχανία, στις µεταφορές, στις υπηρεσίες κ.α.

  • Παράσιτο είναι ο καπιταλιστής, δηλαδή ο βιοµήχανος, ο µεγαλο-κλινικάρχης, ο µεγαλέµπορας που ακόµα και µέσα στην πανδηµία δεν χάνουν την ευκαιρία να «ρουφούν αίµα». 
  • «Ελεύθερη αγορά»  σηµαίνει ένταση της εκµετάλλευσής σου.

  • Κάθε κρατική παρέµβαση στο πλαίσιο του σηµερινού συστήµατος είναι σχεδιασµός µε κίνητρο την ενίσχυση των µονοπωλιακών οµίλων, του καπιταλιστικού κέρδους που βγαίνει από τη δική σου εκµετάλλευση. Δεν εξαλείφει τις αιτίες των προβληµάτων σου, χθες µε πληµµύρες - πυρκαγιές, σήµερα µε επιδηµία, αύριο µε βάθεµα της οικονοµικής κρίσης. Για αυτό η  επιβίωσή σου προσκρούσει στους κανόνες και τα όρια που θέτει η καπιταλιστική κερδοφορία.

Είναι ώρα να σκεφτείς τι πραγµατικά φταίει και τι πραγµατικά πρέπει να γίνει και πώς. 

Πώς ο πλούτος που παράγεις θα στηρίξει την ικανοποίηση των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασµούς των βιοµηχάνων και των εµπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισµούς της ΕΕ και των άλλων ιµπεριαλιστικών συµµαχιών.

Μια άλλη εξουσία, η εργατική, είναι η µόνη που µπορεί να εγγυηθεί αυτή την προοπτική. Είναι η µόνη που µπορεί να σεβαστεί το σκληρό αγώνα που δίνεις και να σου εξασφαλίσει:

  • Παροχή της κοινωνικοποιηµένης γης για καλλιέργεια και πλήρη απαλλαγή σου από ενοίκια, υποθήκες και χρέη.

  • Εγγυηµένες τιµές στα αγροτικά προϊόντα και χαµηλό κόστος παραγωγής µε κοινωνικοποίηση των µονοπωλίων µεταποίησης και εµπορίας και κρατική βιοµηχανία παραγωγής αγροτικών µέσων, εφοδίων και µηχανηµάτων.

  • Επιστηµονικό κεντρικό σχεδιασµό για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και εγγυηµένη απορρόφηση της παραγωγής µέσω του κρατικού εµπορίου.

  • Επιστηµονικο–τεχνική υποστήριξη, προστασία της παραγωγής και παραγωγικό συνεταιρισµό πραγµατικό αποκούµπι και όχι µηχανισµό αποµύζησής σου.

  • Ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του για υψηλού επιπέδου κρατικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, για αξιοπρεπή διαβίωση, ελεύθερο χρόνο µε δυνατότητες πραγµατικής ξεκούρασης και ποιοτικής αναψυχής. 

Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στον συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση µε τους µισθωτούς του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα, τους άλλους αυτοαπασχολούµενους. 
Αυτή η µεγάλη πλατιά συµµαχία είναι η µόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγµατικό αντίπαλο δέος απέναντι στο µαύρο µπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κοµµάτων - ΕΕ - µονοπωλίων.

Μην υποχωρείς! Μη συµβιβάζεσαι!

Διάλεξε το δρόµο της αµφισβήτησης, της αντεπίθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: