1 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ 
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ 
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, γίνεται ξεκάθαρο ακόμα και στους πιο κακόπιστους ότι το καπιταλιστικό σύστημα αποτελείται από στενά όρια μέσα στα οποία τσακίζονται οι λαϊκές μας ανάγκες, καθώς όλα τα κοινωνικά αγαθά αποτελούν εμπόρευμα, τα πάντα υποτάσσονται στην λογική της αγοράς και του κέρδους. Έτσι, ακόμα και στην Υγεία, κριτήριο είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία η κερδοσκοπία των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων τα οποία με το καλημέρα της πανδημίας, χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση με λεφτά του δημοσίου, δηλαδή με λεφτά του λαού. Γίνεται φανερό ότι πολλά εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ιδιωτικά νοσοκομεία – επιχειρήσεις, ως αντάλλαγμα για να μπουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχώς αποδυναμώνεται καθώς δεν είναι προτεραιότητα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δίνει με αυταπάρνηση τη μάχη κατά της πανδημίας, όμως καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με σοβαρές, εγκληματικές ελλείψεις, οι οποίες εκθέτουν σε πολλούς κινδύνους τους ίδιους αλλά και εκείνο το μέρος του πληθυσμού που χρίζουν παροχής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα, ισχύουν και στο νομό Πιερίας τα εξής:
- Στους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας του νομού (Κατερίνη, Λιτόχωρο, Αιγίνιο) αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, παρέχονται ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.α). Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται καθημερινά να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

- Οι προσλήψεις προσωπικού, τις οποίες εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι σταγόνα στον ωκεανό μιας και οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι τεράστιες. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι τα εξουθενωτικά ωράρια του προσωπικού, τα ιατρεία πολλών χωριών τα οποία πλέων δεν λειτουργούν.

- Τα τεστ ανίχνευσης του ιού γίνονται με το σταγονόμετρο ακόμα και σε άτομα που ανήκουν στο στενό οικογενειακό κύκλο ανθρώπων που νοσούν από τον νέο κορονοϊό. Επίσης, αποτέλεσμα της τακτικής του να μην γίνονται τεστ ανίχνευσης του ιού, ήταν να τεθεί σε καραντίνα μεγάλος αριθμός υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Η εργατική τάξη και φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει σήμερα να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας όπου οι κρατικές δαπάνες θα κατευθύνονται στη στελέχωση των μονάδων Υγείας με προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό, με έμφαση στην Πρόληψη και όλα αυτά χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία και Πρόνοια, ώστε το σύστημα υγείας να λειτουργεί από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις γειτονιές έως τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μόνη έγνοια την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής, τις ανάγκες δηλαδή των πολλών, και όχι τα κέρδη των λίγων.

Για άλλη μια φορά, με αφορμή την πανδημία του νέου κορονοϊού, επιβεβαιώνεται ότι ο καπιταλιστιμός έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Καλούμε το λαό τώρα να λογαριαστεί με αυτή την πολιτική που μας έφερε ως εδώ, να μην περιμένουμε «να κάνουμε ταμείο» μετά.

Απαιτούν εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να σωθούν ζωές. Να ανοίξουν ΜΕΘ και να προσληφθούν γιατροί. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.
Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να μην επικρατήσει ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις. Δεν αρκούν, σήμερα, τα λόγια συμπόνιας. Απαιτείται έμπρακτη, αγωνιστική αλληλεγγύη.

Γιατί ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός μας αγώνας!
Γιατί η διεκδίκηση δεν μπορεί να μπει στην καραντίνα!


ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ! ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ».

Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: