8 Απριλίου 2020

Για τον Γιάννο ρε γαμώτο

Του Γ. Τεκίδη
Στους μίζερους αυτούς καιρούς, τους γεμάτους αγωνία, αβεβαιότητα και άγχος για το τι μας περιμένει την επαύριον της ανθρωποκτόνου επιδημίας, οι ευχάριστες, οι λίγες καλές και παρηγορητικές της ψυχής ειδήσεις σπανίζουν, γι αυτό και έχουν ιδιαίτερη αξία όταν έρχονται στην επικαιρότητα.
Μια από αυτές τις ελάχιστες ειδήσεις ήταν και η αναμενόμενη με μεγάλη λαχτάρα αποφυλάκιση του Γιάννου με περιοριστικούς όρους αφού συμπλήρωσε το προβλεπόμενο από τον ποινικό κώδικα δεκαοκτάμηνο προφυλάκισης.

Της άδικης, της κατάφωρα… άδικης κράτησης του, να τονίσουμε εδώ. Της άδικης και απαξιωτικής για τον Γιάννο κατηγορίας και προφυλάκισης, αντί της απονομής ευσήμων και ευχαριστιών του κράτους για τις μέγιστες υπηρεσίες του στην πατρίδα και τα δημόσια ταμεία, τον καιρό που λάμπρυνε με την συμμετοχή του τα υπουργικά συμβούλια του εκσυγχρονιστή Σημίτη. Αλλά έτσι είναι και έτσι ήταν πάντα αυτό το ανάλγητο, μικρόψυχο, εκδικητικό και αχάριστο κράτος προς όσους κατά καιρούς με την στάση και δράση τους του προσέφεραν κυριολεκτικά το είναι τους, θυσίασαν καριέρες, προσωπικά συμφέροντα, την ίδια τους την καλοπέραση, όπως καλή ώρα ο λυγερόκορμος Γιάννος.
Ευθυτενής, αγέρωχος και με το μέτωπο ψηλά, όπως αρμόζει στους… αγωνιστές, άγρυπνους φύλακες των λαϊκών συμφερόντων, εξήλθε της φυλακής. Δίχως να τον καταβάλλει στο παραμικρό η… άδικη και απάνθρωπη δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά όταν αυτό το κράτος φέρεται… μεγαλόψυχα και γενναιόδωρα σε κάτι… τρομοκράτες, όπως η περιβόητη Ηριάννα και ο συνοδοιπόρος της Περικλής, οι οποίοι αθωώνονται και από πάνω αποζημιώνονται οικονομικά για την άδικη, λέει, φυλάκισή τους ε, τότε τι να πεις.
Καρμίρης και μικρόψυχο το κράτος, τυφλή, θεότυφλη και άδικη και η δικαιοσύνη που στους περιοριστικούς όρους για την αποφυλάκιση του Γιάννου του μεγαλοπρεπούς συμπεριέλαβε και την κατάθεση ως εγγύηση από πλευράς του, του ποσού των 150.000 ευρώ. Που να τα βρει όμως βρε άσπλαχνοι αυτά τα λεφτά, ο αξιοπρεπής και… πένης πρώην υπουργός; Κάτι… λίγες οικονομίες σε λογαριασμούς που είχε τον καιρό της παντοδυναμίας του, τις δεσμεύσατε. Για να σώσουν τα προσχήματα οι ..,διώκτες του, του έδωσαν και λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, χρονική παράταση ως τις αρχές Ιουλίου να συγκεντρώσει το ποσό. Ποιος όμως να δανείσει στον… παμφτωχο εγχώριο Πέπε (Χοσέ Μουχίκα ο φτωχός πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, γνωστός ως Πέπε), ένα τέτοιο ποσό;
Γι αυτό και ο μεγαλόψυχος λαός δεν πρέπει να αφήσει στην μοίρα του τον… καταδιωκόμενο από το κράτος, τον προερχόμενο από τα σπλάχνα του αγωνιστή. Από το υστέρημα μας να συνδράμουμε τον πανελλήνιο έρανο, συγκεντρώνοντας το απαραίτητο ποσό, ανακουφίζοντας έτσι τον… αδικημένο. Ο λαός δεν ξεχνά τους αγωνιστές τιμά.
 Για τον Γιάννο μας ρε γαμώτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: