Χαρακτηριζόμενη από πολλούς ως το προβληματικό παιδί στη διάρκεια της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα αποτελεί τώρα παράδειγμα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
Όπως τονίζει, η χώρα των 11 εκατομμυρίων, έχει αναφέρει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους (μέχρι την Πέμπτη), σε αντίθεση με το αντίστοιχα νούμερα σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, που μετρούν συνολικά 58.000 θανάτους.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο κοντά με αυτή της Γερμανίας, άλλη μία χώρα που θεωρείται ότι έχει χειριστεί την κρίση υπεύθυνα και αποτελεσματικά.
Οι Έλληνες ηγέτες πιστώνονται την ετοιμότητα και τον πειθαρχημένο πληθυσμό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αξιωματούχους του να εκπονήσουν σχέδιο αντιμετώπισης του ιού τον Ιανουάριο.
Εξήρε την εκτεταμένη συμμόρφωση με τα μέτρα lockdown που έλαβε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι "και η παραμικρή παρέκλιση μπορεί να οδηγήσει σε μια επώδυνη οπισθοδρόμηση”.
Τα αρχικά μέτρα για την προστασία του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία μιας επιτροπής επιδημιολογικών ασθενειών, ελέγχους στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, προσπάθειες για ενημέρωση του πληθυσμού και στενή επαφή με τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του προς το Bloomberg, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι χωρίς όρους, αλλά υπό προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην ρισκάρουμε ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού, τόνισε ο Β. Κικίλιας.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες από την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε επιχειρήσεις, σινεμά, γυμναστήρια, κλαμπ, εστιατόρια. Τώρα η Ελλάδα έχει λιγότερα θύματα από ό,τι αρκετές χώρες της ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bloomberg, ο Ν. Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης να είναι έτοιμο από τις αρχές Φεβρουαρίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά από το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Αυτό έφερε και την εξάπλωση του ιού αμέσως υπό έλεγχο, δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.
Ο ίδιος τόνισε πως οι αξιωματούχοι τήρησαν όλες τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από το πρώτο περιστατικό που εμφανίστηκε.
πηγή :thestival.gr