9 Απριλίου 2020

COVID-19 και Βιταμίνη D: Θα μπορούσαμε να χάσουμε κάτι απλό [και σημαντικό];

Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη και λιποδιαλυτή στεροειδής ορμόνη με εκατοντάδες ρόλους στον οργανισμό μας, ρυθμίζει πάνω από 200 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.
• Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής των οστών και τη φυσιολογική ομοιοστασία του ασβεστίου.
• Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.
• Συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως οι λοιμώξεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
• Κύρια πηγή της βιταμίνης D για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3 σε ποσοστό 90%, η οποία συντίθεται στο δέρμα με την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των χεριών για 10 -15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D.
• Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα έχει περιοριστεί λόγω σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης (καθιστική ζωή, νέφος, χρήση αντιηλιακών και γυαλιών ηλίου). Η χρήση αντιηλιακού με αυξημένο δείκτη προστασίας (πάνω από 30) μειώνει κατά 95% την σύνθεση βιταμίνης D.

Αυτή η ανεκτίμητη (και δωρεάν προσφερόμενη από τον ήλιο) προστασία των νεογέννητων, των μωρών, των παιδιών και των ενηλίκων, που την έχουν απόλυτη ανάγκη και που ήταν ήδη προβληματική λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, καταργείται ασυλλόγιστα ολοσχερώς στην εποχή του κορονοϊού μέσω της επιβολής του «καταναγκαστικού εγκλεισμού» της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων στα καθόλου ευάερα και ευήλια ανθυγιεινά διαμερίσματα των πολυκατοικιών των σύγχρονων τερατουπόλεων (με εξαίρεση βεβαίως, μιας, επίσης συντριπτικής, μειοψηφίας που διαθέτει μονοκατοικίες με κήπους στους οποίους μπορεί να κινείται και να εκτίθεται στον ήλιο, κατά βούληση).

Κι’ αυτό, παρά το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της βιταμίνης D, μπορεί να μειώσει (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εξαλείψει) κάποιες από τις σοβαρές συνέπειες της «επίθεσης» ενός αμφιλεγόμενου κορονοϊού, με άμεσο αποτέλεσμα (ανάμεσα στα άλλα, και) την αποφόρτιση των υπό κατάρρευση συστημάτων υγείας και την ανακούφιση του προσωπικού τους από τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς τους (που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τις αντέξουν επί μακρόν).
Κλεάνθης Γρίβας



COVID-19 και Βιταμίνη D:
Θα μπορούσαμε να χάσουμε κάτι απλό [και σημαντικό];

της Katie Weisman
Εισαγωγή
Η βιβλιογραφία σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει εμπλουτιστεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ιογενείς λοιμώξεις και τις αυτοάνοσες διαταραχές. Περίπου το 80% της βιβλιογραφίας έχει παραχθεί κατά την τελευταία δεκαετία και μεγάλο μέρος της έχει δημοσιευθεί στο εξωτερικό.

Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η επάρκεια της βιταμίνης D είναι σημαντική για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. Όπως και μελέτες για τον σοβαρό το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων και στη μείωση της σοβαρότητάς τους.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καταστάσεων ένα προβληθούν από τον κορονοϊό είναι (α) οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (CDC) και (β) η χρονική στιγμή της εκδήλωσης της COVOD-19 (τέλος του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι συνήθως χαμηλότερα) συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο COVID-19.

Το σχετικά μικρό ποσοστό των λοιμώξεων στα παιδιά μπορεί να αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ηλιακό φως ή την υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος ενισχυμένου με βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη και λιποδιαλυτή στεροειδής ορμόνη με εκατοντάδες ρόλους στον οργανισμός μας, ρυθμίζοντας πάνω από 200 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 με βάση τα δεδομένα της National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των CDC, από το 2001-2010, το 28,9% των Αμερικανών ενήλικων είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D [ορός 25 (ΟΗ) D <20 ng/ml] και ένα επιπλέον 41,4% Αμερικανών ενηλίκων έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D [ορός 25 (ΟΗ) D μεταξύ 20ng/ml και 30ng/ml]. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων, φτωχών, παχύσαρκων, καπνιστών και σωματικά αδρανών Αμερικανών.

Επίσης, αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας μπορεί να διατρέχουν, ανεξάρτητα από την ηλικία, ασθενείς με εντερικές διαταραχές (όπως η νόσος Crohn ή η κοιλιοκάκη) που μειώνουν την πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή και ασθενείς με νόσους του ήπατος ή των νεφρών που μπορεί να μειώνουν τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της,

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: