10 Απριλίου 2020

Λευκός καπνός στο Eurogroup : Σχέδιο ενός τρισ. ευρώ και άμεσα διαθέσιμα τα 500 δισ.


Συμφωνία για άμεσο πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κοροναϊού επετεύχθη στο Εurogroup. Στους αρχηγούς των κρατών - μελών πετούν την καυτή πατάτα για έκδοση ευρωομολόγου.
Τα χέρια έδωσαν τα δυο «στρατόπεδα» και το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία με μια τηλεδιάσκεψη που κράτησε λιγότερο από μια ώρα, αφού βέβαια προηγήθηκαν μαραθώνιες, σκληρές διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές της έναρξης της συνεδρίασης.

Με γεφυροποιούς την Γαλλία και την Γερμανία βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας για πακέτο στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ έναντι των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού, που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.

Σχετικά με το μελλοντικό ταμείο για την ανάκαμψη, οι υπουργοί παραπέμπουν το θέμα στους αρχηγούς κρατών για να εξετάσουν «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία», ενώ σχετικά με τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM τα κράτη πρέπει να δεσμευτούν ότι τη χρησιμοποιήσουν μόνο για να στηρίξουν την χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους της πανδημίας.

Οι ηγέτες του μπλοκ θα πρέπει να συζητήσουν, να συντονίσουν και τελικά επικυρώσουν το σχέδιο σε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Χειροκροτήματα από τους υπουργούς

«Η συνάντηση τελείωσε υπό με τα χειροκροτήματα των υπουργών», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «εξαιρετική συμφωνία» που περιλαμβάνει «500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα» και «ένα ταμείο ανάκαμψης».

Σεντένο: Τολμηρές και φιλόδοξες προτάσεις

«Αυτή η πρόταση περιέχει τολμηρές και φιλόδοξες προτάσεις που θα ήταν αδιανόητες μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε την αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά. Αυτή τη φορά είναι διαφορετική» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις.

Μίλησε για τριπλό δίχτυ ασφαλείας: ένα για εργαζόμενους, ένα για επιχειρήσεις και ένα για τα κράτη.

Λεμέρ : Σχέδιο 1 τρισ. ευρώ, το πιο σημαντικό στην ιστορία της ΕΕ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.

Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους.

Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.

«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.

Ισπανία: Μια «καλή συμφωνία»

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: