14 Μαΐου 2020

Κοροναϊός : 10 νέα κρούσματα, στα 2.770 τα συνολικά – 156 θάνατοι

Ένας νέος θάνατος ασθενούς με κοροναϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 156.
Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.770 μετά την επιβεβαίωση 10 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των νέων κρουσμάτων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναφορικά με τους νεκρούς η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 24 συμπολίτες μας. Διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη, ενώ 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επιπλέον 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

«Μπορεί ο κοροναϊός να μην εξαφανιστεί ούτε μετά το εμβόλιο»

Μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον ιό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του ΠΟΥ σχετικά με το πότε και αν θα εξαφανιστεί ποτέ ο κοροναϊός.

«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε» είπε.

«Το ότι όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει, ίσως και μετά το εμβόλιο. Η ιλαρά εξακολουθεί να υπάρχει» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως ο ιός δεν αποκλείεται να γίνει ενδημικός, δηλαδή να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να έχει εισαχθεί στην χώρα.

Χαρδαλιάς: «Ανοίγει» η Εύβοια από 18 Μαΐου – Τι ισχύει για Λευκάδα και Ελαφόνησο

Στις μετακινήσεις που θα επιτρέπονται από τη Δευτέρα 18 Μαΐου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, ο υφυπουργός υπενθύμισε πως από Δευτέρα ξεκινούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Εύβοια.

Την ίδια ώρα, δεν είναι εφικτή έως τις 25 Μαΐου η μετακίνηση πολιτών προς την Ελαφόνησο και την Λευκάδα, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα επιτραπεί η μετακίνηση από και προς τα νησιά.

Για τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργών και μυστηρίων και τόνισε πως η επιτρεπτή απόσταση είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Ακόμη, σημείωσε πως θα ανοίξουν από το Σάββατο 500 παραλίες, ενώ επανέλαβε τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: