31 Μαΐου 2020

Θεσσαλονίκη: Αυξανόμενες οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων - 14 δικογραφίες το 2020

Αυξανόμενες είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που λαμβάνει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους 2020, από την Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων έχουν σχηματισθεί 14 δικογραφίες που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ενώ διερευνώνται άλλες 7 υποθέσεις κατά παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. «Οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε ανάλογα περιστατικά. Πρόκειται για αριθμό σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός το οποίο αποδίδουμε στον αναγκαστικό κατ’οίκον περιορισμό λόγω της πανδημίας», αναφέρει στο Thestival o Αστυνόμος Β ́, Ψυχολόγος Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Πνευματικός.

Σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό, ο αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών περιστατικών κακοποίησης δείχνει ότι οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι και δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις Αρχές, «γεγονός από το οποίο αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε το λειτούργημα που επιτελούμε με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό». «Δεν ξέρω αν πρέπει να πω “ευτυχώς” ή “δυστυχώς” για το γεγονός ότι οι καταγγελίες ανάλογων περιστατικών είναι αυξανόμενες. “Δυστυχώς”, διότι δεν μπορεί να διανοηθεί ο κοινός ανθρώπινος νους ότι κάποιος μπορεί να ασελγήσει σε ένα παιδικό κορμάκι και να στιγματίσει με τόσο βάναυσο τρόπο μια αθώα και αγνή ψυχή. Στον αντίλογο, έχοντας ως δεδομένο ότι η παιδοφιλία δεν είναι μορφή παραφιλίας που πρωτοεμφανίστηκε στην εποχή μας, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, προτιμώ μάλλον το “ευτυχώς”, καθώς φαίνεται πως όλες μας οι προσπάθειες μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας μας αποδίδουν», προσθέτει ο ίδιος.

Από το άμεσο περιβάλλον των παιδιών συνήθως ο θύτης

«Συνήθως οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις είναι του άμεσου περιβάλλοντός τους», επισημαίνει μιλώντας στο Thestival η κοινωνική λειτουργός του «Χαμόγελου του Παιδιού», Στέλλα Ζωγράφου.

Με αφορμή την καταγγελία που δέχτηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για 76χρονο που προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων στη Νεάπολη, τα οποία όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα της Αστυνομίας ήταν εγγόνια του, η κα Ζωγράφου τονίζει πως ενώ υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά, λίγα από αυτά καταγγέλλονται. «Η παρενόχληση είναι ένα θέμα που δεν αποδεικνύεται πάρα πολύ εύκολα για αυτό ο κόσμος φοβάται πάρα πολύ να μιλήσει. Από την άλλη τα παιδιά τα οποία βιώνουν τέτοιες καταστάσεις δυστυχώς δεν το αναφέρουν είτε γιατί φοβούνται, είτε για αισθάνονται ότι έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα, είτε γιατί ο θύτης προέρχεται από το περιβάλλον τους», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός του Οργανισμού.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχεται καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης παιδιών στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Η Γραμμή 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Η διαδικασία που ακολουθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η ΕΛΑΣ όταν λαμβάνουν καταγγελία για κακοποίηση παιδιού


Εξηγώντας την διαδικασία που ακολουθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» όταν λαμβάνει καταγγελία για περιστατικό κακοποίησης παιδιού, η κα Ζωγράφου σημειώνει ότι «αν η κακοποίηση συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρώτα θα ενημερώσουμε την Αστυνομία για να παρέμβει και να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Σε άλλες περιπτώσεις όταν λαμβάνουμε ανώνυμες καταγγελίες όπως για παράδειγμα μας καλεί ένας γείτονας και μας λέει ότι ακούω καθημερινά να ακούγονται γεγονότα μέσα στο σπίτι που οι γονείς κακοποιούν τα παιδιά ή τα παραμελούν σε αυτή την περίπτωση ενημερώνεται ο εισαγγελέας. Στέλνουμε ένα έγγραφο στον εισαγγελέα στο οποίο αναγράφονται όλα όσα μας έχει πει ο καταγγέλλων, τηρώντας την ανωνυμία του εφόσον το επιθυμεί και από εκεί και πέρα ο εισαγγελέας θα διατάξει να γίνει κοινωνική έρευνα στο σπίτι που διαμένει η οικογένεια. Ανάλογα με το τι θα διαπιστώσει ο κοινωνικός λειτουργός κινούνται διαδικασίες για την οικογένεια. Αν όντως διαπιστώσει ο κοινωνικός λειτουργός ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να απομακρυνθούν και από το περιβάλλον τους».

Από εκεί και πέρα, ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αστυνομία με την οποία έχει μνημόνιο συνεργασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Αν για παράδειγμα σε περίπτωση εξαφάνισης ειδοποιηθεί η Αστυνομία, εντοπιστεί το παιδί, το παραλάβουν και χρειαστεί το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να δουν πως είναι, τότε σε αυτή την περίπτωση ζητείται η συνδρομή μας να το μετακινήσουμε με όχημα, με συνοδό κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο για να πάει στο νοσοκομείο. Εκεί, είμαστε κοντά στο παιδί με εργαζόμενους και εθελοντές για όσο διάστημα χρειαστεί το παιδί μέχρις ότου ο εισαγγελέας αποφασίσει ο εισαγγελέας τι θα γίνει με το παιδί», υπογραμμίζει η κα Ζωγράφου.

«Πρωτίστως μας ενδιαφέρει η σωματική και ψυχική ακεραιότητα του κακοποιημένου παιδιού» τονίζει ο Αστυνόμος Β ́, Ψυχολόγος Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, κ. Πνευματικός. Αναλύοντας την διαδικασία που ακολουθεί η υπηρεσία του όταν δέχεται αντίστοιχη καταγγελία προσθέτει: «Είναι σημαντικό με το που λαμβάνουμε γνώση για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού να το απομακρύνουμε άμεσα από το άτομο που το κακοποιεί και να το μεταφέρουμε σε ασφαλές περιβάλλον, ιδίως εάν η κακοποίηση προέρχεται από άτομο του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος (πατέρας, πατριός, αδελφός ή άλλο άτομο με το οποίο συνοικεί). Εάν η κακοποίηση αφορά σε περιστατικό που χρήζει άμεσης ιατρικής ή νοσηλευτικής φροντίδας η Υπηρεσία μου συνδράμει στην έγκαιρη μεταφορά του ανήλικου θύματος στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθούν οι Α ́ βοήθειες και να ολοκληρωθεί ο ιατρικός έλεγχος. Παράλληλα διενεργείται έρευνα επί των καταγγελλομένων ώστε να συγκεντρωθούν και να αξιολογηθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία που θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της δικογραφίας και ταυτόχρονα δρομολογείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον εντοπισμό και την σύλληψη του δράστη. Πάντοτε οι ενέργειές μας γίνονται με επαγγελματισμό, απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό της προσωπικότητας του κακοποιημένου παιδιού και ιδιωτικότητας της οικογένειάς του».

Όπως αναφέρει ο κ. Πνευματικός, ο ψυχολόγος συνήθως είναι ο πρώτος ειδικός της υπηρεσίας που θα προσεγγίσει το κακοποιημένο παιδί. Πρωταρχικός σκοπός είναι να εγκαθιδρύσει με το παιδί σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας, να το καθησυχάσει και να το προετοιμάσει για την εξέταση που θα ακολουθήσει συνεργαζόμενος με τους προανακριτικούς υπαλλήλους και με τους δικαστικούς λειτουργούς. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους, αποφαίνεται για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση του ανηλίκου και διατυπώνει τις διαπιστώσεις του σε γραπτή έκθεση, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δικογραφίας. Τέλος, ο ψυχολόγος παρίσταται καθόλη την διαδικασία της δικανικής εξέτασης του ανήλικου θύματος προς αποφυγή ενδεχόμενης δευτερογενούς θυματοποίησης του κατά την προανακριτική διαδικασία. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο ρόλος του ειδικού ψυχικής υγείας κατά την παραμονή του ανήλικου στον χώρο της δικανικής εξέτασης δεν είναι η ψυχοθεραπεία, αλλά η διασφάλιση μιας έγκυρης και αξιόπιστης μαρτυρίας μέσα από μία διαδραστική διαδικασία εγκαθίδρυσης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ειδικού και θύματος, προετοιμασίας και θετικής ενίσχυσης ώστε το θύμα να μιλήσει με λεπτομέρειες για τραυματικές εμπειρίες που του προκαλούν άγχος, ντροπή, ενοχές και πλήθος άλλων αρνητικών συναισθημάτων», αναφέρει ο κ. Πνευματικός.

Ο ίδιος προτρέπει αν κάποιος έχει υπόνοια ότι το δικό του ή άλλο παιδί κακοποιείται σεξουαλικά να καλέσει στις τηλεφωνικές γραμμές 2310 388 456-8 ή στο 100 - 24ωρες το 24ωρο- 365μέρες τον χρόνο.

825 καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στο "Χαμόγελο του Παιδιού" το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 το Χαμόγελο του Παιδιού έλαβε 825 καταγγελίες, που αφορούσαν σε σοβαρά περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.622 παιδιά. Η πλειοψηφία τους ήταν τα περισσότερα αγόρια και η πλειοψηφία αφορούσε παιδιά 0 - 6 ετών. Οι περισσότερες αναφορές είχαν να κάνουν με παραμέληση και ακολουθούσαν οι καταγγελίες για σωματική κακοποίηση. Από τα στατικά του Οργανισμού στις περισσότερες αναφορές ο θύτης είναι συνήθως είτε η μητέρα είτε και οι δύο γονείς.

Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: