15 Μαΐου 2020

Τρίτο στάδιο άρσης μέτρων: Τι αλλάζει από Δευτέρα 18 Μαΐου

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από την κυβέρνηση σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο των μετακινήσεων που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές, για την επανεκκίνηση του τουρισμού, μιας και από την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, ήδη η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο που συνέστησε η Κομισιόν, ώστε να επαναλειτουργήσει σταδιακά ο κλάδος του τουρισμού στην Ευρώπη και θα παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο, με το οποίο οι ταξιδιώτες θα γνωρίζουν λεπτομερώς τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν.

Ταυτόχρονα, έρχεται ένα κρίσιμο Σαβατοκύριακο με ανοιχτές παραλίες και ξεκινάει στη συνέχεια μια κρίσιμη εβδομάδα, που θα κρίνουν την πορεία από εδώ και πέρα.

Τι επαναλειτουργεί στο τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων από τις 18 Μαΐου:

Ζωολογικά πάρκα, Βοτανικοί κήποι:

- Απόσταση 2 μέτρων
- Ισχυρή σύσταση μάσκας
- Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις

Αρχαιολογικοί χώροι

- Εξωτερικοί χώροι μόνο
- Απόσταση 2 μέτρων

Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες
- Γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους
- Εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους
- Χρήση αντισηπτικού

Κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος:

- Έως 20 τ.μ. - 4 άτομα
- Από 20 και άνω - 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20τ.μ.

Επίσης, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές στο Γυμνάσιο και Α' και Β΄ Λυκείου

Την Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις τους και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και τα κέντρα ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Επιπλέον, ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Κανόνες λειτουργίας


- Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα
- Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
- Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων
- Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.
- Αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα
- Αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα
- Λήξη έτους: σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου)

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

- Διεξαγωγή μαθημάτων μόνο για μαθητές Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος
- Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
- Λοιποί μαθητές: προαγωγή βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας
- Λήξη σχολικού έτους: 30 Ιουνίου.

Μετακινήσεις και ταξίδια από νομό σε νομό

Από την Δευτέρα 18 Μαΐου θα μπορούν πλέον να γίνονται ελεύθερα οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα για όλους τους κατοίκους, καθώς και στην Κρήτη, αλλά και την Εύβοια.

Η υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα περιμένει άλλη μία εβδομάδα, ως τις 25 Μαΐου, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν άνετα. Υπήρξαν ερωτήσεις για το αν και η Λευκάδα θα εξαιρεθεί, κάτι που όμως απορρίφθηκε ως σενάριο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Πλακιωτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τα δρομολόγια των πλοίων, πως υπάρχει η πιθανότητα τα νησιά του Αργοσαρωνικού να «ανοίξουν» γρηγορότερα. Ηδη τα πλοία εκτελούν τα δρομολόγιά τους κατά περίπου το 1/3, καθώς πλέει το 35% του στόλου. Οπως τόνισε ο υπουργός, τόσο οι επιβάτες, όσο και το προσωπικό, θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ θα τηρούνται και οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Ηδη έχει γίνει γνωστό πως τα πλοία θα έχουν πληρότητα 50%, με τα μισά καθίσματα να μένουν κενά.

Η Κομισιόν έδωσε μία γενική οδηγία για τις μετακινήσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα, καθώς και μία πιο αναλυτική ανά κατηγορία.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

- Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια, να κάνουν κρατήσεις και check in online.

- Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

- Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.

- Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.

- Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.

- Θα πρέπει να επιτρέπεται η επιβίβαση μικρότερου αριθμού επιβατών σε λεωφορεία, τρένα και φέρι μπόουτ και επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα πρέπει να κάθονται χωριστά.

-Το προσωπικό των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό.

- Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.

- Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώλησιν επί των μέσων μεταφοράς.

- Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν φραγμούς για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.

- Υπηρεσίες ιχνηλάτησης και προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε εθελοντική βάση. Αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν διασυνοριακά.

Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: