22 Μαΐου 2020

Ο Δήμος Τήνου ζητά παύση εργασιών για το αιολικό πάρκο

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας, υπεύθυνης για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, και κατά ντόπιου επιχειρηματία που έχει αναλάβει την προμήθεια τσιμέντου ● Αεροφωτογραφία της περιοχής δείχνει ότι οι εργασίες έχουν επεκταθεί εκτός της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί και πλέον καταπατά δημόσια έκταση.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», που προχωρά στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί, κατέθεσε ο Δήμος Τήνου, με τα οποία ζητεί την προσωρινή παύση των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Ο Δήμος Τήνου υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι όροι της εγκριτικής πράξης και του πρωτοκόλλου εγκατάστασης βάσει των οποίων η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες διότι, όπως προκύπτει από πρόσφατη αεροφωτογράφηση της περιοχής, οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών από την εταιρεία έχουν επεκταθεί εκτός της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί και πλέον καταπατά δημόσια έκταση. Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται και κατά ντόπιου επιχειρηματία και της εταιρείας του «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΕ» που προμηθεύει με τσιμέντο την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ΜΑΤ, που έφτασαν από άλλες περιοχές στο νησί, ξυλοκόπησαν και προσήγαγαν αναίτια κατοίκους που είχαν αποκλείσει τον δρόμο προς το εργοτάξιο της εταιρείας, προκειμένου να μη συνεχιστούν οι εργασίες ρίψης μπετόν και ζητώντας παύση των εργασιών.

Οι πολίτες της Τήνου απάντησαν με μαζική, πολύωρη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού όπου κρατούνταν οι συμπολίτες τους μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό χειροκροτήματα. Πάντως μετά τα προχθεσινά γεγονότα και την πανελλήνια κατακραυγή για τις εικόνες βίας και καταστολής στο νησί, οι εργασίες σκυροδέτησης δεν συνεχίστηκαν χθες.

Την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων που μετέφερε στην Τήνο ζήτησε από την κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, και την κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους για τις πρωτοφανείς αστυνομικές βιαιότητες που εξαπέλυσε σε βάρος τους.

Για απαράδεκτες εικόνες από την Τήνο και τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης. Σημείωσε ότι το ζήτημα της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν μπορεί να γίνει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ούτε με αυταρχισμό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: