13 Μαΐου 2020

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει και εκσυγχρονίζει τις ψηφιακές υποδομές του ΑΠΘ – Συνάντηση του Α. Τζιτζικώστα με τον Πρύτανη Ν. Παπαϊωάννου


Στην ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «διαθέτουμε ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, για να ενισχύσουμε τις ψηφιακές υποδομές του ΑΠΘ, με στόχο την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών έρευνας και εκπαίδευσης του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Κεντρικής Μακεδονίας και βασικού πυλώνα της εκπαίδευσης στη χώρα. Επίσης, στόχος μέσα από την παρέμβασή μας στο ΑΠΘ είναι να εξοικονομήσουμε ενέργεια, με ελάττωση της κατανάλωσης και αντικατάσταση των συστημάτων ψύξης του κέντρου δεδομένων του Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα επεκτείνουμε τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών. Είναι μια σημαντική παρέμβαση, που αφορά στο επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές του ΑΠΘ, δημιουργεί νέες σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας και εξελίσσει τεχνολογικά το Πανεπιστήμιο».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρύτανη για τη στενή συνεργασία του με την Περιφέρεια και επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο έργο το ΑΠΘ θα αποκτήσει ταχύτερη και βελτιωμένη λειτουργία. «Θέλω να σας ευχαριστήσω διότι είστε πρωτοπόροι της επιστημονικής κοινότητας όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και στην αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Ήμασταν και θα είμαστε πάντα δίπλα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και φυσικά στο ΑΠΘ», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη σταθερή και διαχρονική συμπαράστασή του στο ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι «το ΑΠΘ είναι πρωτοπόρο στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού ήμασταν οι πρώτοι που φτάσαμε να διδάσκουμε τα θεωρητικά μαθήματα ψηφιακά σε ποσοστό 96% και το πρώτο Πανεπιστήμιο που πήρε απόφαση για τις ψηφιακές εξετάσεις. Το έργο που υπέγραψε σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας θα ενισχύσει περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΑΠΘ και καταδεικνύει το ρόλο που πρέπει να έχει ένας Περιφερειάρχης: να είναι κοντά σε εμβληματικές δράσεις, δίπλα μας και στα μικρά και στα μεγάλα».

Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που προβλέφθηκε να υλοποιηθούν είναι η ενίσχυση της υπολογιστικής υποδομής HPC του Πανεπιστημίου για την έρευνα και την εκπαίδευση, που θα αντικαταστήσει πλήρως τα μηχανήματα τα οποία είναι παλαιότερα της πενταετίας.

Αφορούν επίσης στην ελάττωση της κατανάλωσης ενέργειας, αφού οι νέες μονάδες, τις οποίες θα προμηθευτεί το ΑΠΘ λειτουργούν σε χαμηλότερη ισχύ σε σύγκριση με τον υφιστάμενο εξοπλισμό, ενώ μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες του ενσύρματου δικτύου, αντικαθίστανται τα κλιματιστικά του κέντρου δεδομένων με νέα, ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές και λειτουργικές δαπάνες ψύξης.

Παράλληλα επεκτείνεται η χρήση ψηφιακών υπογραφών και εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Ιδρύματος και διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία των σχετικών διαδικασιών, μέσω φιλικότερων προς τους χρήστες και με μικρότερο διαχειριστικό κόστος μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: