21 Μαΐου 2020

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τα νησιά με την επανεκκίνηση του τουρισμού

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταλύματα στα νησιά με την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας, ανέλυσε ενδελεχώς, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο του κορονοϊού, στη χώρα μας.
Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών. Από την Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Επίσης, την Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου. Να σημειώσω ότι η εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίου-Λυκείου ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού όπως ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση καταγράφει τέσσερις σταθμούς. Την Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το «yachting», την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (τα κάμπινγκ), τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.

Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό όχι μόνο στην Αθήνα, όπως θα γίνεται μέχρι τότε, αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε μια και οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς ο γενικός πληθυσμός, οι Έλληνες πολίτες.

Άλλωστε ο μηχανισμός μας, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση. Σχετικά με τις πτήσεις θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ, η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι και τις 21 Μαΐου. Η εν λόγω διαδικασία μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο των εισερχομένων πτήσεων και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα απόλυτα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση, των εισερχομένων κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες, έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα, 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Μάλιστα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει τρεις πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες αρκετοί από τους οποίους έρχονται (transit) από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και φαινόμενα και τα 548 τεστ ήταν αρνητικά.

Η κυβέρνηση δίνει τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών. Γι’ αυτό και το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, για τα τουριστικά λεωφορεία, για τις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων, για τις θαλάσσιες μεταφορές με επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, τις αεροπορικές μεταφορές, μία και ορίζονται κανόνες υγιεινής εντός του αεροπλάνου, στο αεροδρόμιο, καθώς και στους ελέγχους στις πύλες εισόδου με ερωτηματολόγια, δειγματοληπτικά τεστ, ελέγχους και συγκεκριμένες διαδικασίες.

Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης, αντιστοίχως ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά Περιφέρεια και ανά νησί.

Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις όπως την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, δρομολογούμε την εγκατάσταση νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά και επίσης εξασφαλίζουμε επιπλέον κλίνες, ειδικά για τον Covid-19 στα νησιά μας.

Επίσης, για την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς, εξασφαλίζουμε ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για τον στόχο αυτό αναβαθμίζουμε και αξιοποιούμε περαιτέρω τις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού προβλέπει λεπτομερώς και αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για τη νόσο του Covid-19.

Αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, δηλαδή αν ο κίνδυνος κρίνεται από τους ειδικούς ως χαμηλός, μέτριος ή υψηλός, ορίζονται εκ των προτέρων οι επιβεβλημένες ενέργειες».

Με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα ξεκινήσει και η λειτουργία ανοιχτών δομών για ΑΜΕΑ

«Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στην Επιτροπή συζητήσαμε το άνοιγμα και τις προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και των κρατικών και ιδιωτικών κατασκηνώσεων.

Κατά τη συζήτηση δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεδομένου ότι η αποστέρησή τους έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, κοινωνικοποίησης, αλλά και ο προσωρινός ενδεχομένως εγκλεισμός τους, επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.

Συμφωνήθηκε επομένως να ανοίξουν τα κέντρα διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβεται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών, τα οποία θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των δημοτικών σχολείων εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν άλλωστε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες όπως και για τα θέματα που αφορούν στις κατασκηνώσεις κρατικές και ιδιωτικές».

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: