31 Μαΐου 2020

«Πήραν φωτιά» οι ΗΠΑ για τον Τζορτζ Φλόιντ: Εμπρησμοί, λεηλασίες και αστυνομική βία

Σπασμένα βιτρίνες, καμένα κτίρια και η μυρωδιά του δακρυγόνου… Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ εξαπλώνονται σαν φωτιά στις πολιτείες της Αμερικής, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές σκηνικό.

Η δολοφονία του 46χρονου από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν υπομείνει πολλές δολοφονίες έγχρωμων και έναν εθνικό διχασμό που τροφοδοτείται από τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τις βαρύτατες συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.

Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα, οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ πήραν φωτιά το βράδυ του Σαββάτου εις μνήμην του αδικοχαμένου Φλόιντ με ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά και ακραία επεισόδια με ξυλοδαρμούς, λεηλασίες, κλοπές, ακόμα και πυροβολισμούς.

Τέσσερις άνθρωποι – τρεις διαδηλωτές και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικόυς – έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων από πυρά «αγνώστων».

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε: Μινεάπολις, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Ατλάντα, Ντένβερ, Φιλαδέλφεια, Πίτσμπεργκ, Σιάτλ, Μαϊάμι, Κλίβελαντ, Κολόμπους, Πόρτλαντ, Μιλγουόκι και στο Σολτ Λέικ Σίτι.


Παράλληλα, οι κυβερνήτες των πολιτειών Κολοράντο, Καλιφόρνια, Τζόρτζια, Κεντάκι, Μινεσότα, Μιζούρι, Οχάιο, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουάσινγκτον και Ουισκόνσιν ζήτησαν τη συμβολή της Εθνοφρουράς.

Σάλος με το βίντεο από περιπολικό που σχεδόν περνάει πάνω από διαδηλωτές

Σε κρεσέντο κρατικής βίας και καταστολής έχουν επιδοθεί η Αστυνομία και η Εθνοφρουρά, απαντώντας με άγριο τρόπο ακόμα και σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στο οποίο φαίνεται περιπολικό να περνάει μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις.

“Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν”, κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κορτές στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Επιθέσεις και σε δημοσιογράφους

Πληθαίνουν οι καταγγελίες και για αναίτιες επιθέσεις αστυνομικών σε δημοσιογράφους.
Παρόλο που οι δημοσιογράφοι φροντίζουν να κάνουν γνωστή την ιδιότητά τους, οι αστυνομικοί απαντούν με συλλήψεις, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, ακόμα και με πλαστικές σφαίρες ή σφαίρες paintball.

Βανδαλισμοί, λεηλασίες και εμπρησμοί


Βέβαια, και από τη μεριά των διαδηλωτών υπάρχουν ακραία στοιχεία.
Στην Ουάσινγκτον, οι διαδηλωτές της συγκρούστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες αφού κατάφεραν να «σπάσουν» τα οδοφράγματα.


Κοντά στην πλατεία Union στο Μανχάταν, ένα αστυνομικό όχημα πυρπολήθηκε ενώ στο Λος Άντζελες ένα αστυνομικό πόστο μέσα σε εμπορικό κέντρο κάηκε ενώ λεηλατήθηκαν τα κοντινά καταστήματα.

Στο Νάσβιλ του Τενεσί, ένα ιστορικό δικαστήριο τυλίχτηκε στις φλόγες και στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, οχήματα κάηκαν σε διάφορες περιοχές.


Στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανία, οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε ένα κατάστημα κοντά στο Δημαρχείο και έβαλαν φωτιά.

Την ίδια ώρα προσπάθησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα ενός πρώην δήμαρχου.

Στο Όκλαντ, το Σαν Χοσέ και το Λος Άντζελες, οι διαδηλωτές μπλόκαραν τους αυτοκινητόδρομους και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Σε πολλές άλλες πόλεις από το Σιάτλ έως το Ντένβερ το Σάββατο καταγράφηκαν περιστατικά βίας, όπως εμπρησμοί, επιθέσεις κατά αστυνομικών και βανδαλισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: