21 Μαΐου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού

Τελικά αποδεικνύεται το ‘άνοιγμα» πιο δύσκολο από το «κλείσιμο». 

Όταν πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα κλείσουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ μπαρ, κομμωτήρια, ότι θα κλειστούμε στα σπίτια μας και δεν θα κυκλοφορούμε χωρίς «sms» δεν φανταζόμασταν ότι εξίσου δύσκολο θα ήταν η επιστροφή στην …λεγόμενη κανονικότητα.

Κανένας κλάδος δεν «επέστρεψε» χωρίς προβλήματα. Γρίφος για δυνατούς λύτες το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης αλλά και η λειτουργία και λειτουργικότητα των τουριστικών μονάδων.

Και εδώ τώρα αρχίζουν οι γκρίνιες. Η αγαπημένη συνήθεια.

Στην εποχή του κορωνοιού όλα αλλάζουν. Και ίσως αυτή η εποχή να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πραγματικότητας, μιας νέας καθημερινότητας.

Διάβασα με ενδιαφέρον και την πρόταση του Σάββα και των συν αυτώ για την αδυναμία του δημοτικού συμβουλίου να κάνει τηλεδιάσκεψη. Έχει δίκιο ο άνθρωπος και διαμαρτύρεται.

Η επιλεκτική του μνήμη δεν του επιτρέπει να θυμηθεί πως ούτε τα μικρόφωνα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.

Γελάνε και οι κονσόλες!

Μην τρελαθούμε. Εδώ ήμασταν και θυμόμαστε πως γινόταν οι συνεδριάσεις. Μου θέλετε και τηλεδιάσκεψη στον ηλεκτρονικά απαρχαιωμένο δήμο.

Πάμε και στα παραλιακά μας. Εκεί το κλάμα πάει σύννεφο. Ο κορωνοιός θα αλλάξει σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα των τουριστικών επιχειρήσεων που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι οικογενειακές.

Περιμένουν με αγωνία, προσπαθούν να προετοιμαστούν, ακούν και διαβάζουν τα μέτρα και ο αναστεναγμός είναι βαρύς.

Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι ο οδικός και κυρίως ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα δώσει ανάσα στις τουριστικές επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδος.

Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για λουκέτα που θα πέσουν βροχή και για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα για την τοπική οικονομία.

Θα κρατήσω την αισιόδοξη πλευρά. Καλή μας ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: