27 Μαΐου 2020

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΑΣΚΉΣΕΙΣ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου για την παιδεία εν μέσω πανδημίας και τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδύεται ένα από τα κλασικά ερωτήματα που ταλανίζει από καιρού εις καιρόν ,το δημόσιο διάλογο.

Είναι η νέα μεταρρύθμιση για την παιδεία , πραγματική Μεταρρύθμιση;

Η δημόσια παιδεία έζησε περιόδους , όπου άτολμα εν γένει εγχειρήματα ξεπερνούσαν παθογένειες του πολύπαθου εκπαιδευτικού μας συστήματος και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Κατάργηση «ποδιάς» και του διαχωρισμού σχολείων σε αρρένων-θηλέων, άνοιγμα του σχολείου και του πανεπιστήμιου σε πλατιά λαϊκά στρώματα, λειτουργία της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας, κατάργηση του χαρακτηρισμού διαγωγής μαθητών (και του κακόηχου όρου «κοσμιωτάτη»),εκλογή οργάνων διοίκησης της εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς, ένταξη της προσχολικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι μερικά μόνο εμβληματικού χαρακτήρα παραδείγματα.

Τι είναι αυτό που αρον-αρον εισάγεται σήμερα χωρίς συνάντηση με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα ,από την κ. Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη;

Από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και των φοιτητών συνοπτικά σημειώνονται τα εξής:

1)Επαναφέρουν την τράπεζα θεμάτων, που αποδεδειγμένα λειτουργεί ,ως ένα ιδιότυπο κόσκινο για «διαλογή» των αδυνάτων, ως παράγοντας αύξησης της σχολικής διαρροής. Με αποτέλεσμα τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από «περιττές» υποχρεώσεις και μεταφορά εξόδων, στην οικογένεια.

2)Επανέρχεται ο χαρακτηρισμός της διαγωγής (!) σε νέους ανθρώπους, στιγματίζοντάς τους «ες αεί» ,ως κανάλι φόβου ,και μειωμένης αυτοεκτίμησης , που περισσότερη σχέση έχει με αυτοεκπληρούμενες προφητείες και την «ιερά εξέταση» , παρά με τις παιδαγωγικές σπουδές.

3)Επαναφέρουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το όριο των 25 μαθητών στο τμήμα(πριν από δύο χρόνια είχε μειωθεί στο 22 στις πρώτες τάξεις) ,με τον κορονοιό προ των πυλών.

4)Αποσύρουν τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών από τα όργανα επιλογής στελεχών, προς δόξαν της αδιαφάνειας και αγαλλίασης των «ημετέρων». Επαναφέρουν την εξωτερική - τιμωρητική αξιολόγηση.

5) Θέτουν ως βασικό κριτήριο για την μετεγγραφή φοιτητών/τριών σε άλλο τμήμα τις επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παραμερίζοντας τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Όχι μόνο δεν πρόκειται για κάποιου είδους μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά για μια επιστροφή στο παρελθόν και μάλιστα στο απώτερο, με την οποία οδηγούν τη δημόσια παιδεία σε συρρίκνωση και φτώχεια ,και καλλιεργούν ή υποθάλπτουν συντηρητικά αντανακλαστικά «νέου τύπου» .Και με αυτήν την έννοια εκφράζουν παρακμιακές ιδεοληψίες σε μια άσκηση νεοσυντηρητισμού.

Κατερίνη 7/5/2020
Στάθης Συμεωνίδης
Μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πιερίας,
Γραμματέας ΑΔΕΔΥ Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: