9 Μαΐου 2020

Δυναμική συγκέντρωση στην Κυψέλη μετά την επιχείρηση καταστολής

Περίπου 1.500-2.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτήν την ώρα (βράδυ Σαββάτου) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Η συγκέντρωση έρχεται λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον των κατοίκων που βρίσκονταν εκεί, η οποία έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχαν απευθύνει συλλογικότητες της Κυψέλης, οι οποίες τόνιζαν ότι οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για την καταπάτηση του δημόσιου χώρου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι πλατεία-γειτονιά, όπου πάντα συγκεντρώνεται πολύ κόσμος, όπου όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους και ο κόσμος, κάτοικοι, οικογένειες με παιδιά και παρέες περνούν πολύ χρόνο εκεί.
Τα επεισόδια

Στην πλατεία μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, είχε γίνει μια συγκέντρωση συλλογικοτήτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του φεμινιστικού χώρου, η οποία είχε λήξει πολύ πριν από την επέμβαση της αστυνομίας και ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, μία διμοιρία των ΜΑΤ και τουλάχιστον 20 μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ προχώρησαν τη νύχτα σε έφοδο, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκονταν κάτοικοι της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους νέοι.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και 37 προσαγωγές από τις οποίες οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ παριστάμενοι στην πλατεία και κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί τραμπούκισαν και τραυμάτισαν πολίτες στα γύρω στενά. Η επίθεση της αστυνομίας έγινε αφού τα φώτα της πλατείας έσβησαν.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι που ήταν εκεί, στην πλατεία υπήρχαν περίπου 200 άνθρωποι, όλοι νέοι. Η αστυνομία δεν έκανε καμία σύσταση για να φύγουν αλλά έπεσαν δακρυγόνα και κυνήγησαν αδιάκριτα όσους βρίσκονταν εκεί και στα γύρω στενά. Επίσης, κανείς δεν κατάλαβε να έχει συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την επέμβαση των ΜΑΤ με δακρυγόνα και κλομπ.

Σε διάφορες πλατείες της Αττικής βγήκαν χθες το απόγευμα πολίτες, που συγκεντρώθηκαν για παράδειγμα στις πλ. της Ηλιούπολης, του Μπουρναζίου, της Νέας Σμύρνης, αλλά η κατάσταση στην Κυψέλη ξέφυγε.
Η εκδοχή της αστυνομίας

Η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι περίπου στις 12:50 υπήρξε τηλεφώνημα στην άμεση δράση από έναν άνδρα, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιος τον μαχαίρωσε και τον λήστεψε. Οι πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι δυνάμεις της κάλεσαν ενισχύσεις αφού έφτασαν στην πλατεία και είδαν 250 άτομα, ορισμένα από τα οποία πέταξαν ύστερα μπουκάλια και πέτρες.

Το νέο περιστατικό καταστολής έρχεται λίγες μέρες μετά το «λουκέτο» στην πλ. Αγ. Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής. Το άδειασμα των πλατειών φαίνεται να είναι το νέο πεδίον δόξης λαμπρόν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρά το γεγονός ότι χθες επιχείρησε με δηλώσεις του παρουσιάσει την αστυνομία στο πλευρό του πολίτη.«Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι κοντά στους πολίτες και πάλι, όπως ήταν αυτούς τους δυο μήνες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και το δεύτερο βήμα, μέχρις ότου τελικώς να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού» είπε ο υπουργός Προστασίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: