23 Μαΐου 2020

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ για Έβρο: "Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος"

"Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος" στον Έβρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για "διασπορά fake news", με αφορμή δημοσιεύματα.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως "η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

To ζήτημα προέκυψε για τη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής στο σημείο βρίσκονται 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας, ενώ φέρονται να έχουν στρατοπεδεύσει υψώνοντας και τουρκική σημαία.

Η Καθημερινή ανέφερε πως η διαφορά εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, με την εν λόγω έκταση να φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τόσο το δημοσίευμα της "Κ" όσο και βρετανικά ΜΜΕ έγραφαν πως παρότι η διαφορά υπήρχε και στο παρελθόν, τώρα η παρουσία τουρκικών ενστόλων είναι "σταθερή".

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε πάντως το βράδυ της Παρασκευής σε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Από τη δική του μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωση των κ.κ. Θ. Δρίτσα και Γ. Κατρούγκαλου, ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το ζήτημα εκ μέρους της κυβέρνησης προς τα πολιτικά κόμματα.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: