29 Μαΐου 2020

Πορεία διαμαρτυρίας τουριστικών λεωφορείων σε Κατερίνη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πορεία διαμαρτυρίας με τα λεωφορεία τους πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στην Κατερίνη οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης, οι οποίοι ζητούν στήριξη του κλάδου τους.
Τα περίπου 25 λεωφορεία αρχικά συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης έξω από το «Park Hotel» και πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της Κατερίνης.
Πορεία πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 50 και 300 λεωφορείων αντίστοιχα.
Στη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε δύο διαφορετικά σημεία: η πρώτη συνάντηση στο 11ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος του Εμπορικού Κέντρου «Mediterranean Cosmos» και η δεύτερη στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, έξω από το Εμπορικό Κέντρο «One Salonica», επί της οδού Κώττα Ρούλια 10. 

Στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στις 9.30 το πρωί, επί της Λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού 383 (Παλαιό Φάληρο), μπροστά από τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική «ΡΕΑ» με κατεύθυνση προς τη Βουλή, στο Σύνταγμα.
Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε:

- Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στις μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία,
- Επιδότηση των επιχειρήσεων με τουριστικά λεωφορεία για όσο διάστημα αναστείλουν την δραστηριότητά τους, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων τους,
- Επιδότηση ενοικίου 100% στο διάστημα όπου οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές και κατά 60% μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.
- Απαλλαγή κατά 100% της προκαταβολής φόρου και των εισφορών στον ΕΦΚΑ για το διάστημα όπου τα τουριστικά γραφεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και τα λεωφορεία παραμένουν σε ακινησία
- Μείωση των τελών κυκλοφορίας στα τουριστικά λεωφορεία κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή για όσο διάστημα παραμένουν σε ακινησία
-Αύξηση της πληρότητας από το 50% στο 100% από την 1η Ιουνίου.
Ειδικά, για το τελευταίο αίτημα του κλάδου, σχετικά με την αύξηση της πληρότητας στις θέσεις των λεωφορείων, από 50% στο 100%, , ανεβάζει το κόστος της μεταφοράς. Πώς είναι δυνατόν να έρχονται με το αεροπλάνο, δίχως να ισχύουν κενά, και στα τουριστικά λεωφορεία να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
Υπενθυμίζουμε, ότι βάσει της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1647/03.05.2020) για τα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’222) ισχύουν τα εξής:
- Οχήματα μέχρι 5 θέσεων, μεταφορά ενός επιβάτη πλέον του οδηγού. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτός είναι συνοδός ατόμου που χρήζει βοήθειας
- Οχήματα 6 ή 7 θέσεων, μεταφορά 2 επιβατών, πλέον του οδηγού
- Οχήματα 8 ή 9 θέσεων, μεταφορά 3 επιβατών, πλέον του οδηγού
- Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν πέραν του οδηγού μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: