29 Μαΐου 2020

«Σόου» χωρίς προηγούμενο μπροστά στην Αγία Σοφία για τον εορτασμό της Άλωσης – Προκλητικός και ο γαμπρός Ερντογάν

Σήμερα συμπληρώνονται 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στην Τουρκία ετοιμάζουν φιέστα στην Αγία Σοφία.

Το ημερολόγιο έδειχνε Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πολιορκία που είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και αυτό σήμανε το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μετά λοιπόν την κόντρα σε διπλωματικό επίπεδο, ο Έρντογάν αποφάσισε να τραβήξει το σχοινί όσο δεν πάει ανακοινώνοντας πως σήμερα το βράδυ, 29 Μαΐου, στο πλαίσιο της τελετής για την Άλωση που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από το χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και το βράδυ αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό show αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην εν λόγω δήλωση σε χθεσινό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι προκλήσεις δεν σταματούν εκεί, καθώς ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, δημοσίευσε την πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους ακριβώς στον Έβρο, με τον κωδικό της πτήσης να είναι ο αριθμός 1453 παραπέμποντας στην Άλωση.

Ένα προαναγγελθέν γεγονός

Πριν την ανακοίνωση για την φιέστα στην Αγία Σοφία, είχε επανέλθει στο προσκήνιο και η συζήτηση για μετατροπή της σε τέμενος, εν όψει τη σημερινής επετείου για την Άλωσης της Πόλης.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο διευθυντή Επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας -που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

Η εν λόγω φράση προβλήθηκε στον τουρκικό Τύπο με άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για την «ανυπομονησία» του τουρκικού λαού να δουν το ιστορικό αυτό μνημείο να γίνεται πάλι τέμενος.

Κάποιοι, μάλιστα, είκαζαν πως η 29η Μαΐου μπορεί να είναι η ημέρα που η Αγία Σοφία θ’ ανοίξει ως τέμενος και χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους. Όπερ και εγένετο.

Η υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου.

Από πέρυσι, ένα τμήμα του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία, ενώ 3,72 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: