8 Μαΐου 2020

Συμφωνία για χορήγηση δανείων μέσω ESM στο Eurogroup

Για τη διαδικασία χορήγησης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε χώρες της Ευρωζώνης που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού, συμφώνησε το Eurogroup στη σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη.

Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνεδρίαση, τα δάνεια αυτά θα φθάνουν έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, θα έχουν 10ετή διάρκεια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές, ενώ μοναδικός όρος για τη χορήγησή τους θα είναι να χρηματοδοτούν υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημία της COVID-19. Οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως το τέλος του 2022.

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι υπήρξε συμφωνία για το ποιες δαπάνες θα μπορούν να καλυφθούν και ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ενώ πρόσθεσε ότι σε μία εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM για να εγκρίνει τη συμφωνία του Eurogroup. O κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η εποπτεία των χωρών για τα δάνεια αυτά θα αφορά μόνο τη σωστή χρήση τους. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, είπε ο Επίτροπος, κρίθηκαν επιλέξιμες για τη χορήγηση των πιστωτικών γραμμών του ESM, καθώς όλες θεωρούνται ότι έχουν βιώσιμο χρέος. Σε ανακοίνωση του Eurogoup σημειώνεται ότι τα δάνεια του ESM για την COVID-19 θα έχουν μία προσαύξηση 10 μονάδων βάσης (δηλαδή 0,1% επιπλέον του κόστους που δανείζεται ο ESM από τις αγορές που είναι σήμερα σχεδόν μηδενικό), ενώ θα υπάρχει μία αρχική προμήθεια 25 μονάδων βάσης και μία ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδων βάσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος για τη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης προς την ανάκαμψη. Η στήριξη του ESM στην πανδημία - ένα μοναδικό εργαλείο - θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμφωνία στο Eurogroup. «Τώρα, χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο αναφορικά με τα άλλα εργαλεία για την κρίση: το SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις εταιρείες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμφώνησαν κατ΄ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να υπάρξει μία συντονισμένη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να αποφευχθεί μία αύξηση των αποκλίσεων των οικονομιών των χωρών - μελών, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θεωρεί πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη. Η Κομισιόν, είπε, εργάζεται αδιάκοπα για αυτή και πρόσθεσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο ύψος πόρων. Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος του Eurogroup υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών. Ο κ. Σεντένο ρωτήθηκε και για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος είπε ότι η θητεία του λήγει τον Ιούλιο και ότι τώρα η προσοχή του είναι στραμμένη μόνο στο έργο που έχει να κάνει.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

1. Στις 23 Απριλίου 2020, οι Ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία του Eurogroup της 9 Απριλίου του 2020, σε διευρυμένη σύνθεση, για τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη, τα οποία αντιστοιχούσαν σε ένα ποσό 540 δισ. ευρώ και ζήτησαν να έχουν τεθεί σε λειτουργία ως την 1η Ιουνίου του 2020. Οι Ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν προς την ίδρυση ενός Ταμείου Ανάκαμψης και ανέθεσαν στην Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να καταθέσει άμεσα πρόταση η οποία θα είναι ανάλογη της πρόκλησης. Τo Εurogroup, σε διευρυμένη σύνθεση, θα παρακολουθεί προσεκτικά την οικονομική κατάσταση και θα προετοιμάσει το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη.

2. Το Eurogroup καλωσορίζει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει το Συμβούλιο για την πρόταση SURE, και στα διοικητικά όργανα της EIB για τη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων για τη στήριξη των Ευρωπαίων εργαζομένων και επιχειρήσεων και επιβεβαιώνει τη συμφωνία να θεσπίσει τo πρόγραμμα Pandemic Crisis Support (Στήριξης για την Κρίση της Πανδημίας) του ESM για τα κράτη μέλη.

3. Συμφωνήσαμε σήμερα για τα χαρακτηριστικά και τους όρους του προγράμματος Pandemic Crisis Support, που θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για ποσό ως 2% του ΑΕΠ του κάθε μέλους - το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το τέλος του 2019 - για τη στήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων και έμμεσων δαπανών που προκύπτουν για την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψη λόγω της κρίσης της COVID-19. Καλωσορίσαμε επίσης τις προκαταρκτικές αξιολογήσεις των θεσμών για τη βιωσιμότητα του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την απόκτηση πρόσβασης στο εργαλείο. Συμφωνήσαμε με την εκτίμηση των θεσμών ότι όλα τα κράτη μέλη πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την παροχή στήριξης υπό το πρόγραμμα Pandemic Crisis Support. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, αναμένουμε ότι το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα υιοθετήσει απόφαση που θα το επιβεβαιώνει αυτό πριν από την 1η Ιουνίου του 2020. Θα ακολουθηθούν οι διατάξεις της συνθήκης του ESM.

4. Το Eurogroup επισημαίνει ότι η μόνο προϋπόθεση για την απόκτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή θα είναι ότι τα κράτη μέλη που θα ζητήσουν στήριξη θα δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική αυτή γραμμή για τη στήριξη εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων ή έμμεσων δαπανών που προκύπτουν για την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψη λόγω της κρίσης της COVID-19. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τη δέσμευση αυτή θα παρουσιαστούν σε ένα Σχέδιο Καταπολέμησης της Πανδημίας (Pandemic Response Plan) στη βάση ενός υποδείγματος, για κάθε γραμμή που εγκρίνεται υπό το πρόγραμμα Pandemic Crisis Support.

5. Συμφωνούμε ότι η παρακολούθηση και η εποπτεία θα πρέπει να είναι ανάλογες της φύσης του σοκ που προκλήθηκε από την COVID-19 και ανάλογη με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση του προγράμματος Pandemic Crisis Support, σε ευθυγράμμιση με το πλαίσιο της Ε.Ε. και τις σχετικές οδηγίες του ESM. Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Κομισιόν να εφαρμόσει ένα ενιαίο πλαίσιο αναφοράς και παρακολούθησης, το οποίο θα περιορίζεται στις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Σχέδιο Καταπολέμησης της Πανδημίας, όπως αναφέρεται στο γράμμα της 7ης Μαίου του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι προς τον πρόεδρο του Eurogroup. Ο ESM θα εφαρμόσει επίσης το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για να διασφαλίσει την έγκαιρη αποπληρωμή του προγράμματος Pandemic Crisis Support.

7. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα Pandemic Crisis Support έχει έκτακτο χαρακτήρα λόγω του αντίκτυπου της κρίσης της COVID-19 σε όλα τα κράτη μέλη. Οι αιτήσεις για στήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούν να γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Με την υποβολή αίτησης από τον γενικό διευθυντή του ESM, το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα μπορεί να αποφασίσει με κοινή απόφαση να προσαρμόσει τη διορία. Η πρόταση του γενικού διευθυντή θα βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία για την πορεία της κρίσης. Κατόπιν, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δεσμεύονται να ενισχύσουν τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικού και χρηματοοικονομικού συντονισμού και παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης και οποιασδήποτε ευελιξίας προσφερθεί από τους αρμόδιους θεσμούς της Ε.Ε.

8. Η αρχική περίοδος διάθεσης για κάθε πιστωτική γραμμή που εγκρίνεται υπό το πρόγραμμα Pandemic Crisis Support θα είναι 12 μήνες, το οποίο θα μπορεί να παραταθεί δύο φορές για έξι μήνες, σε συμφωνία με το τυπικό πλαίσιο του ESM για τα προληπτικά εργαλεία.

9. Μετά από την υποβολή μιας αίτησης στο πρόγραμμα Pandemic Crisis Support, οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τις αξιολογήσεις το συντομότερο δυνατόν, και να προετοιμάσουν, σε συνεργασία με τις αρχές, το ατομικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Πανδημίας, στη βάση του συμφωνημένου υποδείγματος.

10. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτηση, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα ατομικά Σχέδια Καταπολέμησης της Πανδημίας, ατομικές αποφάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας και τις συμφωνίες για τις πιστωτικές γραμμές, σε συμφωνία με το Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: