25 Μαΐου 2020

Μητσοτάκης: Στοχευμένα lockdown από Οκτώβριο, αν χρειαστεί

Τον τρόπο με τον οποίο -με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα κινηθεί η κυβέρνηση σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποτροπής της διασποράς της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και οι συστάσεις ούτως ώστε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας.

Τόνισε, δε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πως «αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας».

Το ενδεχόμενο νέου lockdown

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα κινηθεί η χώρα σε περίπτωση που βρεθεί εκ νέου μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Ελλάδα θα είναι πιο προετοιμασμένη, ενώ προανήγγειλε καταστάσεις «ελεγχόμενων και στοχευμένων lockdown».

«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό. Πλέον έχουμε τα μέτρα ατομικής ευθύνης. Στο πρώτο κύμα δεν τα γνωρίζαμε, δεν γνωρίζαμε τη σημασία χρήσης μάσκας. Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, τόσο στο Σύστημα Υγείας, όσο και σε μέτρα προστασίας. Δεν φτάσαμε καν να αγγίξουμε την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ. Θα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ίσως να έχουμε και εμβόλια. Θα μπορούμε επίσης να παρέμβουμε πιο έξυπνα, χωρίς γενικευμένα lockdown» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Star.

Συμπλήρωσε, δε, πως «του χρόνου το φθινόπωρο θα είμαστε πιο ασφαλείς, ακόμη και εάν επιστρέψει ο κοροναϊός».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην έναρξη της πανδημίας, λέγοντας πως «όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown. Εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα».

«Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα θα είχαμε σενάριο της Ιταλίας με εκατοντάδες νεκρούς, σε υπερθετικό βαθμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: