3 Ιουνίου 2020

03 έως 05 Ιουνίου: Το περιβάλλον γιορτάζει στο Δήμο Κατερίνης

- Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις
- Ημερολόγιο ενεργειών των εμπλεκομένων υπηρεσιών με επίκεντρο το περιβάλλον για την περίοδο Νοεμβρίου 2019 – Μαΐου 2020
Κώστας Κουκοδήμος: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθημερινός αγώνας & ατομική - συλλογική θετική δράση σε κάθε γειτονιά του Δήμου μας»

Με εκδηλώσεις - δράσεις, οι οποίες θέτουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, οικολογικής μετακίνησης, ανακύκλωσης, ορθολογικής διαχείρισης νερού κ.α. ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Επιπλέον, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνεχίζουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με απτές παρεμβάσεις την προώθηση και διευθέτηση των χρήσεων γης, την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, την αναβάθμιση των υποδομών, την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση και την καθαριότητα - ευταξία των δημόσιων χώρων.
Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Για τον Δήμο Κατερίνης η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθημερινός αγώνας που αποτυπώνει την έμπρακτη προσπάθειά μας προκειμένου να καταστήσουμε  την Κατερίνη: πόλη – πρότυπο  στον τομέα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης διευρύναμε τις δράσεις ανακύκλωσης που εφαρμόζονται στον Δήμο μας, ενώ αξιοποιούμε σύγχρονες τεχνολογίες στη διαχείριση αποβλήτων διασφαλίζοντας το συμφέρον των δημοτών μας. Απαιτείται όμως και η καθημερινή ατομική - συλλογική θετική δράση για την προστασία, βελτίωση και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος με εκκίνηση και αφετηρία κάθε γειτονιά, κάθε γωνιά του Δήμου μας. Παράλληλα, στον στρατηγικό σχεδιασμό μας είναι η προώθηση καινοτόμων πολιτικών για το ποδήλατο, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής καθημερινότητας στις πόλεις. Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών δίνουμε βαρύτητα και στα παιδιά, στους μαθητές, που μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορούν να μάθουν να σέβονται το περιβάλλον και να παρεμβαίνουν δημιουργικά».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ειδικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
Τετάρτη 03 Ιουνίου & ώρα 19:00 - Σημείο εκκίνησης, η πλατεία Ελευθερίας για την ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ στην πόλη της Κατερίνης για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με την Ποδηλατική Από- Δραση Πιερίας.
Παρασκευή 05 Ιουνίου και ώρα 12μ.- Μετάβαση και ξενάγηση μελών του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του Σταθμού  Βιολογικού Καθαρισμού.
Έντυπο υλικό ενημέρωσης για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος θα διανέμεται στους δημότες  από το περίπτερο που θα λειτουργεί στην πλατεία Ελευθερίας.
Νοέμβριος 2019 – Μάιος 2020: Ημερολόγιο ενεργειών των υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης με επίκεντρο το περιβάλλον
Νοέμβριος 2019
09/11/2019
Στις 09 Νοεμβρίου 2020 έγινε η πρώτη εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων στον αστικό ιστό, καθώς και στην περιφέρεια της Κατερίνης.
19-22/11/2019
Διοργάνωση Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (16-24 Νοεμβρίου 2019),  με σύνθημα «Άλλαξε τις συνήθειες σου, μείωσε τα απόβλητά σου»
Δεκέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020
Το πρόβλημα της επαρκούς κάλυψης των υδρευτικών αναγκών στις Τοπικές Κοινότητες Άνω Αγίου Ιωάννη, Παραλίας, Τριλόφου, Ρητίνης, επιλύει η κατά τόπους τοποθέτηση από τη ΔΕΥΑΚ τεσσάρων (4) μεταλλικών δεξαμενών ύδρευσης, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Φεβρουάριος 2020
20 -24 Φεβρουαρίου
Εγκατάσταση 15 νέων κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.
20 -25 Φεβρουαρίου
Για την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος, την καλή εικόνα των ακτών έγκαιρα στο παραλιακό μέτωπο υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις καθαρισμού των ακτών με μηχάνημα αμμοκαθαρισµού, ενώ έγιναν και φυτεύσεις εποχικών φυτών, συντήρησης του πρασίνου κ.α.
26 Φεβρουαρίου
Εγκατάσταση 2 ΑΜΚ (Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών) αφενός στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και αφετέρου στο χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος. Μέσα από την υλοποίηση του έργου θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί ένα λεπτομερές σύστημα Πληρώνω Ότι Πετώ / Pay as you throw (PAYT) για τον Δήμο Κατερίνης, με βάση την ανάλυση πληροφοριών και των τοπικών δεδομένων.
Μάρτιος 2020
Απολυμάνσεις λόγω COVID 19 σε δημόσιους χώρους, οι οποίες κορυφώθηκαν τον μήνα Απρίλιο και συνεχίστηκαν τον Μάϊο
22 Μαρτίου
Πρωτοβουλίες  Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης για την παγκόσμια ημέρα νερού.
30 Μαρτίου
Την τελική ευθεία έναρξης υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου από το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας έργου με τίτλο: «Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών […]», σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου.
Με το πέρας των εργασιών, που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους η διάβρωση των ακτών, ένα σύνθετο φαινόμενο που ταλανίζει επί σειρά ετών την Τοπική Κοινότητα Παραλίας του Δήμου Κατερίνης, αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Απρίλιος 2020
13 Απριλίου
Εργασίες καθαρισμού των υδρευτικών δεξαμενών Τ.Κ Σεβαστής και Κούκου.
19  Απριλίου
Εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού σε χώρους πρασίνου στη ΔΕ Κατερίνης.
25-26 Απριλίου
Αποψίλωση χόρτων και ευπρεπισμός στο σύνολο του περιβάλλοντος χώρου των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Κατερίνης  από την ΔΕΥΑΚ.
30 Απριλίου
Καθαρισμός δεξαμενών ύδρευσης Δ.Κ. Κορινού και εξωραϊσμός περιβάλλοντος χώρου.
Μάϊος 2020
Καθαρισμός κοινόχρηστου χώρου, στην περιοχή του Πέλεκα, στο ύψος του παρεκκλησίου του Αγίου Νήφωνα, που επί δέκα και πλέον χρόνια είχε μετατραπεί σε χώρο παράνομης απόθεσης και ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων και μπαζών. Ανάλογες επιχειρήσεις καθαρισμού και ευπρεπισμού για την προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος υλοποιήθηκαν τόσο σε κοινόχρηστο χώρο στο Βατάν, όσο και απέναντι από το βοηθητικό γήπεδο στο Α’ ΔΑΚ.
6 Μαΐου
Μελέτη για την αναθεώρηση χρήσεων γης του Δήμου Κατερίνης.
Οι χρήσεις γης που προτείνονται, προσαρμοσμένες πλέον στα σημερινά δεδομένα, αποτελούν έναν ευέλικτο συνδυασμό κεντρικών λειτουργιών και γενικής κατοικίας, εξασφαλίζοντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κυρίως βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου με σεβασμό σε όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του υπάρχοντος ΓΠΣ.
11 Μαΐου
Την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του αντλιοστασίου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης στην Τ.Κ. Παραλίας, εξασφαλίζουν οι εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού.
15 Μαΐου 2020
Κατεδάφιση επικίνδυνων – ετοιμόρροπων κτισμάτων στην Ολυμπιακή Ακτή, στο πλαίσιο καθαρισμού και αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης.  
27 Μαΐου 2020
H έναρξη εργασιών αποκατάστασης στην προβλήτα Παραλίας προωθεί την άμεση και συνεχή σύνδεση με τη θάλασσα, καθώς και τη δυναμική σχέση της Κατερίνης με το υγρό στοιχείο. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη - αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και συνεπώς του υπαίθριου χώρου της προβλήτας, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι παρεμβάσεις υλοποίησης του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Επιπλέον, στις προγραμματισμένες δράσεις, για την αειφορική διαχείριση του αστικού - περιαστικού πρασίνου εντάσσονται οι τακτικές φυτεύσεις Δένδρων- Θάμνων - Λουλουδιών σε όλες τις Τοπικές & Δημοτικές Κοινότητες.
Τέλος, σε καθημερινή βάση οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης πραγματοποιούν οδοκαθαρισμό νησίδων, δρόμων και πεζοδρομίων από χόρτα, φύλλα, πάσης φύσεως απορρίμματα, που σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων, συνιστούν δράσεις, που εξασφαλίζουν μία καθαρή Κατερίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: