30 Ιουνίου 2020

Άρειος Πάγος: Οριστική καταδίκη Αμβρόσιου για το ομοφοβικό παραλήρημα

Aπέρριψε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιου ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
Οι ανώτατοι δικαστές επί της ουσίας έκαναν δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα του, ο οποίος είχε προτείνει την επικύρωση την ενοχή του πρώην Μητροπολίτη για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αντίθετα, για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απαλλαγή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Αρχικά ο μητροπολίτης αθωώθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας» τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: