9 Ιουνίου 2020

ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ
– ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Στις μέρες του κατ’ οίκον περιορισμού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μια από τις συνηθέστερες ενασχολήσεις των ακούσια εγκλείστων ήταν η πολύωρη παρακολούθηση των της τηλεόρασης, που έχει καταστεί «παιδαγωγός» και διασκεδαστής της ελληνικής οικογένειας.


Στη σωρεία των χαρακτηριζομένων «σκουπιδιών», με τα οποία γεμίζουν τα προγράμματα τα περισσότερα κανάλια τηςT.V.,διακρίνονται κάποιες αξιόλογες εκπομπές που παρέχουν ερεθίσματα για πνευματική καλλιέργεια, διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και ανάδειξη των πολυσύνθετων προβλημάτων και ανησυχιών που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Μια τέτοια επιμορφωτική εκπομπή που κοσμεί την κρατική τηλεόραση είναι η γνωστή εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» την οποία επιμελείται και διευθύνει η ταλαντούχος δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών εδώ και 17 χρόνια. Το στούντιό της έχουν λαμπρύνει με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης τεχνολογίας, της πληροφορικής, της αστροφυσικής, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της λογοτεχνίας, του θεάτρου και πολλά άλλα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την παιδεία. Οι εύστοχες ερωτήσεις και διευκρινήσεις κατά τη συζήτηση από την κ. Φλέσα καθιστούν εύληπτα στον μέσο τηλεθεατή ακόμη και τα πλέον δυσπρόσιτα επιστημονικά θέματα. Θα μπορούσε ίσως να χαρακτηρισθεί η εν λόγω εκπομπή ως «Ανοικτό Τηλεοπτικό Πανεπιστήμιο».

Το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να μεριμνήσει για την προβολή και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων των τηλεοπτικών διαύλων με τέτοιας ποιότητας εκπομπές προς ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των Νεοελλήνων, που τόσο είναι αναγκαίο στην εποχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: