18 Ιουνίου 2020

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Τώρα τρέχουμε για τον Τουρισμό. Και δίκαια αν αναλογιστούμε ότι η συμμετοχή στο ΑΕΠ το 2019 ήταν 20,8% με συνολική απασχόληση 946.200 ατόμων, ήτοι το 21,7% της συνολικής απασχόλησης. Τα έσοδα ήταν 17,7 δισ. και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη του τουρίστα 564 ευρώ.
**

Ενδιαφέροντα βέβαια στοιχεία για μια οικονομία με γυάλινα πόδια όπως η ελληνική, με τον πρωτογενή τομέα σε εγκατάλειψη. Σαφώς μεγάλη η εξάρτηση από το τουριστικό προϊόν που η εποχικότητά του είναι μικρή, καθότι το 56% των αφίξεων αλλοδαπών πραγματοποιείται Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο και το 70% των κλινών συγκεντρώνονται σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδος.
**
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για αυτή τη χρονιά λόγο κορωνοϊού και τα επακόλουθα θα έχουν βαρύ τίμημα για την ελληνική οικονομία, αφού δεν φροντίσαμε να έχουμε επαρκείς λύσει από τον παραγωγικό πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
**
Η αναγκαστική, λόγω ΕΟΚ τότε, αγροτική έξοδος με αστικοποίηση του πληθυσμού και η αποβιομηχάνιση της χώρας, μεγαλώνει την εξάρτησή μας από τον τομέα των υπηρεσιών και κυρίως του τουρισμού.
**
Είναι επίκαιρο να αναφέρουμε την πρόβλεψη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, ούτε μπορεί να αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής νέων θέσεων εργασίας.
**
Όντως σήμερα βλέπουμε εποχιακή εργασία σε έξαρση, χαμηλούς μισθούς και χαμηλό επαγγελματικό επίπεδο και από την άλλη στοιχεία που σοκάρουν για τη μετανάστευση μορφωμένων νέων σε χώρες της Ευρώπης.
**
Δεν ξέρω αν υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε και χωρίς γκαρσόνια αλλά κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, ερευνώντας για λύσεις που θα μας καταστήσουν λιγότερο ευάλωτους από κάθε διαφαινόμενη για το μέλλον κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: