11 Ιουνίου 2020

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Ανησυχία για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση από Τσιόδρα. Οι συνωστισμοί στα μπαρ κίνδυνος για διασπορά. Ασυγκράτητοι οι νέοι, χαλάρωσαν. Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει άγνοια, μια άλλη μερίδα θεωρεί όλο το story κατασκεύασμα, μια άλλη θεωρεί εαυτούς άτρωτους. Έπεται συνέχεια.
**

Ενδέχεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων και να ‘χουμε ένα πισωγύρισμα, αφού ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία και η πιθανότητα εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω τουρισμού είναι μεγάλη.
**
Και είναι πράγματι δύσκολο να τ’ αποφύγεις με μπαρ, ξενοδοχεία, σχολεία ανοικτά και πλέον επαφίεται στην προσωπική ευθύνη του καθενός να αποφύγουμε τα χειρότερα. Δεν αρκούν τα σκληρά μέτρα και η αστυνόμευση. Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Κυρίως ατομική προστασία.
**
Ιδιαίτερα καλά τα πήγαμε στην Πιερία, με αίσθημα ευθύνης από τους πολίτες, με εξαιρετική ανταπόκριση από τους υγειονομικούς, δήμους, αστυνομική διεύθυνση αλλά και τη σύμπραξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
**
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κι εδώ χαλάρωση. Καταστρατηγούνται κάποια μέτρα, ξεχάστηκαν γάντια, μάσκες, αντισηπτικά. Ο Έλληνας ξεχνάει εύκολα. Ας του το υπενθυμίσουμε κι εμείς από αυτή τη στήλη που ναι μεν πάντα διατηρούσε επιφυλάξεις για το story του ιού, αλλά προβληματίζεται για παν ενδεχόμενο.
**
Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση πραγματικά, έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μία την απειλή για δεύτερη φάση του κορωνοϊού και από την άλλη τον κίνδυνο συρρίκνωσης της οικονομίας. Θέση της, πρώτα η υγεία των πολιτών, όπως άλλωστε των κρατών που η φιλοσοφία τους είναι ανθρωποκεντρική.
**
Στο πλαίσιο αυτό κινείται όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας καθώς και η πλειοψηφία των πολιτών.
**
Θα ήταν παράλειψη να μην εξάρω τη στάση της Σοφίας Μαυρίδου από την Περιφέρεια, του Ηλία Χατζηχριστοδούλου για το Επιμελητήριο και του Κώστα Κιτιξή για τους οικονομολόγους που συνέβαλλαν τα μέγιστα με τις κινήσεις τους για την ενημέρωση σε όλο τον καιρό της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: